E: info@jzs.si        T: 040 240 818

Weymouth: odličen začetek naših na SP za 29er

Weymouth: odličen začetek naših na SP za 29er

Danes se je s prvimi plovi v vetrovnem britanskem Weymouthu začelo svetovno prvenstvo razreda 29er, na katerem nastopata tudi dve slovenski posadki – med ženskami Alja Petrič in Caterina Sedmak ter v moški konkurenci Svit Dujmovič Šterpin in Maj Petrič. Do torka se bodo merili v kvalifikacijskih regatah, od srede do petka, ko se prvenstvo končuje, pa bodo na sporedu finalni plovi.

Z našima jadralcema je trener Sandi Dekleva, ki je na vprašanje o zastavljenih ciljih prvenstva odgovoril: “Danes težko govorim o ciljih, kajti je bila sezona zelo dolga. Vsekakor pričakujem, da se bosta obe posadki uvrstili v zlato skupino. Do sedaj sta zmeraj bolje nastopali Alja in Caterina in nanizali kar nekaj odličnih rezultatov v top 5 v ženski konkurenci, kar ju nedvomno uvršča v boj za medalje. Fantovska posadka ima pa veliko več možnosti v nekoliko vetrovnejših pogojih. Pričakujemo zelo težko prvenstvo, kjer bodo pogoji zelo raznoliki in težki. Zato je naš glavni cilj, da bomo sproščeno odjadrali vse do zadnjega dneva in se borili do konca. Najvišje bodo uvrščene posadke, ki bodo najbolj konstantno nabirale mesta na vrhu razpredelnice.”

Alja Petrič in Caterina Sedmak dodajata: “Na prvenstvu pričakujeva močan veter (20-30 vozlov). Med letom sva se na te pogoje tudi pripravljali in verjameva, da sva zmožni doseči dober rezultat v ženski konkurenci.”
Svit Dujmovič Šterpin in Maj Petrič: “Močan veter nama ugaja. Zelo sva samozavestna, saj znava v močnem vetru dobro jadrati, zato ciljava na zmago. V kolikor se bo kaj zalomilo, se ne bova preveč obremenjevala in dala vse od sebe.”

Pred današnjim prvim dnevom je Sandi Dekleva dodal: “Do sedaj smo na prizoriču, ki je enako kot na londonskih OI leta 2012, opravili pet treningov. V teh dneh so se tekmovalci seznanili z vsemi regatnimi polji, tako izven kot tudi v pristanišču. Pričakovanja so velika, saj smo veliko časa namenili treningom v podobnih vetrovnih razmerah. Prvi dan bo dolg in težak, saj je napovedan zelo močan zahodni veter. Organizator se je zato odločil, da bodo tekmovalci tekmovali v pristanišču v dveh skupinah.”

Po prvem dnevu in enem odjadranem plovu je naša ženska posadka Alja Petrič in Caterina Sedmak 25. absolutno in vodilna v ženski konkurenci, med moškimi pa sta Svit Dujmovič Šterpin in Maj Petrič na skupnem 33. mestu v konkurenci 205 posadk.

Sandi Dekleva komentira: Za nami je prvi dan kvalifikaciji na SP 29er. Plan RC je bil, da se zaradi močnega vetra jadra samo na polju v pristanišču. Najprej rumena in modra skupina, potem pa ostali dve. Naši so jadrali v rumeni in modri in tako naredili en plov. Kasneje nas je RC poslal čakat na obalo in nedolgo zatem so regate za današnji dan prekinili zaradi premočnega vetra. Alja in Caterina sta začeli dobro. Trenutno sta 25. na lestvici in 1. v ženski konkurenci. Svit in Maj sta na 33. mestu, ker sta zamudila trenutek pravilne odločitve in se prevrnila na boji od krme, ko sta bila na 3. mestu. Vse kaže, da smo se na prvenstvo dobro pripravili. Sedaj je pomembno le še to, da tekmovalci odjadrajo tako kot znajo.”

Več informacij in rezultati:
https://www.sailwave.com/results/29er/2023_29erWorldChampionship.htm

Fotografije: https://shop.sailing.pics/29er2023worlds/

YT kanal: https://www.youtube.com/watch?v=YRJ7E_wmV6w