E: info@jzs.si        T: 040 240 818

Uspešno zaključeno izobraževanje novih jadralskih trenerjev

Uspešno zaključeno izobraževanje novih jadralskih trenerjev

Slovensko jadranje ima od petka 15 novih, strokovno usposobljenih trenerjev jadranja. Prvo izobraževanje Jadralne zveze Slovenije po sprejetju novega Zakona o športu je potekalo v prostorih Jadralnega centra Portorož s podporo Mednarodnega olimpijskega komiteja in svetovne jadralske krovne organizacije World Sailing.
Petdnevnega usposabljanja za strokovnega delavca v športu se je udeležilo 15 posameznikov z različnimi kompetencami in izkušnjami, ki so jih med tednom nadgradili s teoretičnimi in praktičnimi vajami. “Med slušatelji je bilo nekaj vrhunskih športnikov, pa tudi nekaj surferjev. Vsebinsko smo pokrili vsa pomembna poglavja, od komunikacije na morju, do prvega pristopa k tečajnikom, ki se šele začenjajo učiti osnovnih veščin. Teoretično in praktično so se seznanili tudi z varnostnimi ukrepi, torej nudenjem prve pomoči ter reševanjem iz vode, pri čemer nam je pomagal usposobljeni strokovnjak na tem področju, Sretan Stanišič,” je potek seminarja povzel predsednik komisije za usposabljanje pri JZS, Sandi Dekleva.
Pedagoški proces je v angleškem jeziku vodil Tim Cross, strokovnjak za usposabljanje in razvoj pri mednarodni jadralni zvezi World Sailing. “V Portorožu sem izvajal prvostopenjski tečaj za jadralne trenerje. Namenjen je vaditeljem, ki bodo imeli opravka z začetniki, zato so bile uvodne ure izobraževanja namenjene pravilnemu pristopu v začetni fazi učenja. Pogledali smo si, katere veščine mora posameznik osvojiti, preden lahko zajadra samostojno in ker so bili na seminarju prisotni tudi surferji, smo en dan posvetili izključno poučevanju jadranja na deski,” je program opisal gostujoči predavatelj.
Povezovanje teorije in prakse
Posebnost World Sailingovega tečaja je, da podajanje znanja ne poteka enosmerno, temveč omogoča veliko interakcije in praktičnega dela, kjer lahko kandidati preizkusijo različne trenerske prijeme in se učijo iz nazornih primerov. “Predavanja so bila zelo zanimiva. Eden najbolj koristnih napotkov je bil, da ne smemo nikoli pozabiti na zabavo med učenjem, pa tudi to, da moramo tečajnikom včasih pustiti, da se učijo iz lastnih napak. Poleg vsebine je bil zelo kreativen tudi sam proces izobraževanja. Veliko smo delali v skupinah in do novih spoznanj prihajali s pomočjo praktičnih nalog. Skratka, imeli smo se super, naučili smo se tudi surfat, tako da je bilo vse skupaj res odlično izpeljano,” je izkustveni način podajanja snovi pohvalila bodoča trenerka optimistov Kaja Gosak iz Jadralnega kluba Ljubljana.
Nad pristopom je bil navdušen tudi Vid Jožef Humer. “Take oblike dela se bom tudi sam posluževal na tečajih, ki jih bom izvajal. Poleg tega jih bom odslej vodil bolj sistematično. Naredil bom načrt in si zadal jasne cilje. Improvizacija je včasih nujna, a sedaj sem ugotovil, da se je bolje osredotočiti na eno stvar, jo doseči in na tem znanju graditi dalje,” je kakovost storitev v podjetju, ki se ukvarja s športnimi aktivnostmi, odločen izboljšati Humer.
Vsi udeleženci, prisotni na izobraževanju, bodo postali strokovni delavci v športu prve stopnje po predložitvi celotne zahtevane dokumentacije.