E: info@jzs.si        T: 040 240 818

Uspešno zaključena 34. skupščina Jadralne zveze Slovenije

Uspešno zaključena 34. skupščina Jadralne zveze Slovenije

34. SKUPŠČINA JADRALNE ZVEZE SLOVENIJE: Zveza je v letu 2020 poslovala pozitivno, uspešno je zagnala nacionalno panožno športno šolo, velika pridobitev panožne zveze pa je olimpijski kontejner, ki bo letos na Japonskem prvič spremljal jadralne posadke na prizorišču olimpijskih iger.

V dvorani Jadralnega centra v Portorožu se je danes v sklepčnem obsegu 190 glasov od 280 zbrala jadralska skupnost na 34. redni letni skupščini, na kateri se je seznanila s poročilom o delu in s poročilom nadzornega odbora za leto 2020 in za to obdobje potrdila zaključni račun ter se seznanila s z okvirnim planom dela in okvirnim finančnim načrtom za leto 2021.

Leto 2020 je zaznamovala pandemija korona virusa, ki je zelo omejila dejavnost vseh športnikov in športnih delavcev. Glavni športni dogodek leta, olimpijske igre Tokio 2020, je bil prestavljen v leto 2021, odpadla so številna evropska in svetovna prvenstva v jadralnih razredih, prav tako številne regate iz koledarja regat JZS. Kljub temu pa se bo leto zapisalo v zgodovino slovenskega jadranja po vsaj treh pomembnih dogodkih, po ustanovitvi Nacionalne panožne športne šole v jadranju, odlični organizaciji evropskega prvenstva v razredu Optimist, ki ga je izvedel JK Pirat Portorož, in po odstopu predsednika JZS Aljoše Tomaža, ki je do sedaj od vseh predsednikov zvezo najdlje vodil, ter izvolitvi novega predsednika Sama Lozeja, ki bo panožno zvezo vodil do konca tega mandata izvršnega odbora.

V izvršnem in nadzornem odboru je zveza tudi popolnila svoje vrste, nova člana izvršnega odbora sta postala Srečo Jadek in Jure Orel, nadzornega odbora pa Sebastjan Šik.

Sprejeta je bila srednjeročna strategija Nacionalne panožne športne šole za obdobje 2020-2028 ter štiriletniprogram njene organiziranosti in delovanja 2020-2024, na podlagi uspešno zaključenega razpisa je bila za obdobje štirih let sklenjena pogodba o zaposlitvi z dvema ternerjema, zveza je s tem prvič pridobila tudi kondicijskega teenerja.

Vasilij Žbogar je v tem letu tudi odstopil z mesta glavnega trenerja in predsednika strokovnega sveta, novistrokovni svet deluje v sestavi: Janez Zabukovec – v.d. predsednika, Sandi Dekleva, Anže Blažič, Uroš Kraševac, Mitja Mikulin, Jakob Božič in Matevž Malej.

S sredstvi sponzorjev in prejetimi sredstvi na razpisih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Fundacije za šport je JZS realizirala vse dogovorjene obveznosti iz jadralnih programov in tripartitnih pogodb z društvi in vrhunskimi športniki za leto 2020 ter vrhunskim športnikom z akontacijami za 2021 omogočila kvaliteten štart v olimpijsko sezono 2021.

Pomembnejši nastopi in rezultati leta 2020:

 • Svetovni pokal Miami, 19.-25.1.2020, Miami (Združene države Amerike)
  V Miamiju je nastopila posadka 470 ženske Tina Mrak in Veronika Macarol in osvojila odlično 2. mesto
 • Svetovno prvenstvo razreda Laser Radial, 21.-28.2.2020, Melbourne (Avstralija) Nastopili so:
  Laser Radial moški – Nik Pletikos in osvojil odlično 3. mesto
  Laser Radial ženske – Kim Pletikos in Lin Pletikos ter osvojili 80. oziroma 81. mesto.
 • Evropsko prvenstvo razreda Formula Kite, 18.-23.8.2020, Puck (Poljska)
  Odlično sta nastopila Toni Vodišek in Marina Vodišek ter osvojila 5. oziroma 20. mesto.
 • Evropsko prvenstvo mešanih dvojic Formula Kite, 16.-20.9.2020 Traunsee (Avstrija) Nastopila je ekipa Toni in Marina Vodišek ter osvojila 10. mesto.
 • Evropsko prvenstvo v razredu Laser Standard, 6.-13.10.2020, Gdansk (Poljska) Nastopila Žan Luka Zelko in Liam Orel ter osvojila 43. oziroma 100. mesto.
 • Finale Europa Cup razreda 29er, 24.-27.10.2020, Riva del Garda (Italija) Nastopila je ekipa Rok Verderber in Danijel Cante ter zasedla odlično 3. mesto.

Skupščina je potrdila tudi višino članarine za članstvo v JZS za leto 2022, ki znaša 120 EUR.

Na skupščini je bilo izpostavljenih nekaj vprašanj, ki bodo obravnavana na izvršnem odboru, strokovnem svetu, predsednik Lozej je ob koncu poudaril tudi pomoč za zagon novih olimpijskih razredov, za zaključek pa so se vsi prisotni strinjali, da je olimpijski kontejner, ki letos prvič potuje na Japonsko, kjer bo na prizorišču olimpijskih iger na razpolago našim olimpijskim posadkam, velika pridobitev naše panožne zveze, ki bo služil našim olimpijcem še več desetetij.

Skupščina je bila sklenjena v prijetnem vzdušju v nekaj manj kot uri, delovno predsedstvo je vodila Branka Neffat, univ. dipl. prav., člana pa sta bila Samo Lozej in Srečo Jadek.