E: info@jzs.si        T: 040 240 818

Uspešno zaključen OptiOpening 2023

Uspešno zaključen OptiOpening 2023

Na prvi regati letošnje sezone v razredu optimist je jadralo več kot 150 mladih jadralcev. Slavil je Mattia di Martino (SVBG) pred Edijem Jurmanom (JK Uljanik) in Christianom Giranijem (CDV Muggia).

S podelitvijo pokalov najboljšim jadralkam in jadralcem se je zaključil OptiOpening v organizaciji Jadralnega kluba Pirat Portorož. Regata je po zimskem premoru znova z belimi jadri napolnila Piranski zaliv. Prvi dan je jadralce pozdravila burja, ki je s sunki do 18 vozlov poskrbela za vznemirljiv začetek tekmovanja. Sobota in nedelja sta bili v znamenju maestrala in nekoliko šibkejšega jugozahodnika, a vseeno dovolj prepričljivega, da so organizatorji v treh dneh izpeljali osem plovov in poskrbeli za lep uvod v bogato jadralno sezono. Ta se nadaljuje že čez slab mesec, ko Piratovci pričakujejo okoli 540 jadralcev na Sailing Point Easter Regati.

Bojan Gale, predsednik regatnega odbora: “Lahko smo zadovoljni s pogoji in izkupičkom prve regate letošnje sezone. Veter in spomladanske temperature so nam šle na roko, jadralci pa so se imeli možnost preizkusiti tako v resnejših pogojih z dokaj močno burjo kot tudi v nekoliko bolj nestanovitnih razmerah na morju. To so dragocene izkušnje, ki jim bodo prišle prav na prihajajočih regatah.”

Skupni zmagovalec Opti Openinga 2023 je Mattia di Martino (SVBG), drugi je bil Edi Jurman (JK Uljanik), tretji pa Christian Girani (CDV Muggia). V skupni razvrstitvi je med deklicami slavila Zala Sterni (TPK Sirena), druga je bila Bianca Marchesini (FV Malcesine), tretja pa Beata Dokoupilova (CSJ).
Med kadeti je prvo mesto zasedel Nicolo Santoro (Triestina della vela), drugi je bil Mihael Zobec (JK Olimpic), tretji pa Pietro Vecchioni (SVBG). Med deklicami kadetinjami je zmagala Vittoria di Martino (SVBG) pred Zojo Ribarič (JK Pirat Portorož) in Nikolo Kolenciak (YC Dynamo).
Med jadralci začetniki (rookie) je pri dečkih slavil Luka Šverko (JK Olimpic), drugi je bil Gal Mandalenič, tretji pa Tai Paulus (oba JK Pirat Portorož). Pri deklicah je zlato šlo v roke Katarini Prica (AJK Beograd), srebrna je bila Giovanna Cuk (JK Pirat Portorož), tretja pa Viola Corso (LNI Trieste).

JK Pirat, fotografije: Rok Sorta