E: info@jzs.si        T: 040 240 818

Uspešen začetek za Lino in Vala Eržena na mladinskem SP iQFoil

Uspešen začetek za Lino in Vala Eržena na mladinskem SP iQFoil

Danes se je v španskem Cádizu s prvimi plovi začelo mladinsko svetovno prvenstvo za iQFoil. Veter v začetku mladim jadralcem ni ponudil veliko – začeli so pri 12-15 vozlih, fantje in punce so odvozili po en plov. Potem je veter padel na okoli pet vozlov in dekleta je regatni odbor poslal na obalo, s tem pa je bil njihov regatni dan zaključen. Fantje so vztrajali, počakali na nekoliko več vetra in odjadrali še dva plova, Valova skupina pa tri (rezultati tretjega plova bodo znan jutri).

Oba naša jadralca, ki jadrata v kategoriji U19, sta začela zelo dobro. Lina Eržen je edini plov končala na šestem mestu, Val pa je imel v prvem nekoliko smole, nato pa naslednja dva končal na odličnem 3. in 5. mestu v svoji skupini. Prvi dan tako končuje na 16. mestu, Lina pa na 6. mestu v skupni razvrstitvi.

Igor Eržen prvi dan povzema: “Prvi dan je za nami in moram reči, da je bil uspešen! Bolj bi rekel, slab začetek, dober konec. Začel je Val in takoj imel smolo, saj je zapel vrečko in zaradi tega imel obilo težav. Potem je bila na vrsti Lina, ki je prebila led s 6. mestom. To je bilo za punce vse, ker je močno padel veter in so jih poslali na obalo. Fantje so ostali gor in uspeli odpeljati še tri vožnje, en kurz in dva slaloma! Val se je izkazal na slalomu in dosegel 2. in 3. mesto. Jutri napoved ni najboljša, upam, da vseeno kaj odpeljemo.”

Igor nam je tudi pojasnil, zakaj se dejansko odvožen rezultat, torej razvrstitev ob prihodu v cilj, pri slalomskih tekmah ne sklada z mestom v rezultatih: “V disciplini slalom se tekmuje v več skupinah po okoli 20 tekmovalcev in dejansko doseženemu rezultatu se prišteje še en enak rezultat, temu pa se odšteje 1. Recimo: 2+2-1=3” Drugo mesto v cilju torej pomeni tretje v rezultatih, to pa velja samo za slalomske nastope.

Jutri se prvenstvo nadaljuje, spet je napovedanega malo vetra in upajmo, da bodo lahko zajadrali.

Več informacij in rezultati: https://2023iqyjworlds.sailti.com/en/default/races/race

https://2023iqyjworlds.sailti.com/en/default/races/race
https://2023iqyjworlds.sailti.com/en/default/races/race