E: info@jzs.si        T: 040 240 818

Europa Cup s slovenskim prvakom Luko Zabukovcem v ILCA 7

Europa Cup s slovenskim prvakom Luko Zabukovcem v ILCA 7

EurILCA Europa Cup 2023 Slovenia je uspešno zaključen. Velike pohvale gredo organizatorju JK Jadro Koper, našim jadralcem in ekipam pa čestitke za odlične uvrstitve! Na stopničke sta se povzpela Alenka Valenčič (JK Burja), ki je v ILCA 6 osvojila 2. mesto, Luka Zabukovec (JK Jadro) pa je v ILCA 7 zmagal!

V Kopru je od petka, 24. marca, do nedelje, 26. marca, v organizaciji Jadralnega kluba Jadro Koper potekala regata za evropski pokal v olimpijskem razredu ILCA 7 za moške, olimpijskem razredu ILCA 6 za ženske in mladinskem razredu ILCA 4.V koprskem zalivu se je tri dni na morju merilo 143 jadralcev, od tega je bilo 26 jadralcev razreda ILCA 7, 60 v razredu ILCA 6 in 57 v razredu ILCA 4.

Kljub temu, da so bili vse tri dni vremenski pogoji nestabilni in je veter večkrat na dan zamenjal smer, je regatnemu odboru uspelo izpeljati skoraj celoten predviden program. Izpeljanih je bilo vseh predvidenih osem plovov za razred ILCA 7, za razreda ILCA 6 in ILCA 4 pa sedem od predvidenih osmih.

Prvi dan je na polju prevladoval jugozahodnik; v soboto se je en plov odjadralo po jugozahodniku, kasneje pa še dva po vetru, ki je prihajal bolj s severovzhoda in vzhoda. Zadnji dan je bilo na ugodne pogoje potrebno počakati do štirinajste ure, ko se je zopet dvignil jugozahodni veter, ki je omogočil lep zaključek jadranja v sončnem vremenu.

Z organizacijo regate so bili zadovoljni tudi predstavniki krovne evropske zveze EurILCA, saj so predlagali, da za regato kandidiramo tudi v naslednjem letu, ne glede na to, da se praviloma to regato lahko organizira na dve leti.

Rezultati slovenskih jadralcev po posameznih razredih:

ILCA 4: Zala Vidmar (9. mesto, JK Jadro), Marko Balaban (17. mesto, JK Burja), Mark Rodica (19. mesto, JK Burja), Tim Gajzer (27. mesto, JK Burja).

ILCA 6: Alenka Valenčič (2. mesto, JK Burja), Lana Vidmar (7. mesto, JK Jadro), Ivan Trunov (16. mesto, JK Olimpic), Val Mario Colarich (JK Jadro, 24. mesto), Jakob Musa Olivieri (JK Olimpic, 38. mesto), Val Povalej (JK Burja, 44. mesto).

ILCA 7: Luka Zabukovec (1. mesto, JK Jadro) Matej Valič (JK Jadro, 4. mesto), Ivan Vakhrushev (JK Burja, 7. mesto), Benjamin Aganovič (JK Burja, 8. mesto), Jure Barl (JK Ljubljana, 13. mesto).

Vsi rezultati so na voljo na: https://www.racingrulesofsailing.org/documents/5529/event

Simon Vidmar, fotografije JK Jadro Koper FB