E: info@jzs.si        T: 040 240 818

Uroš Kraševac izjemen na regati Mini Transat

Uroš Kraševac izjemen na regati Mini Transat

Na 6,5 m jadrnici je jadralec iz Slovenske Bistrice nastopil na znameniti regati za jadralce samce Mini Transat, ki tradicionalno poteka med Francijo in Karibi in osvojil odlično 5. mesto med 31 jadrnicami v kategoriji prototipi.

Regate Mini Transat prirejajo že vse od leta 1977 in so začetna stopnica oceanskega tekmovalnega jadranja na najmanjših tekmovalnih jadrnicah, ki tekmujejo preko Atlantika. Tako rekoč vsi najboljši oceanski jadralci na svetu so začeli v tem tekmovalnem razredu, ki je sicer najmanjši, a še vedno velik finančni zalogaj. Uroš je svoj projekt zastavil na rabljeni jadrnici model Manuard 2009, na kateri je ob pomoči prijateljev spremenil trup na premcu iz klasičnega v tako imenovani “scow” in barko v celoti obnovil. Jadrnico je poimenoval Ashika ll.

Na prvi etapi, ki se je začela 25. septembra pred francoskim pristaniščem Les Sables d´Olone in za Uroša končala po 9 dnevih, 22 urah, 18 minutah in 43 sekundah pred Santa Cruzom na kanarskem otoku La Palma, je osvojil 6. mesto in za zmagovalcem zaostal le dobri dve uri in pol! Prejadral je 1588,7 nm s povprečno hitrostjo 6,7 vozla. Kdor je pomislil, da je dobremu rezultatu botrovala tudi začetniška sreča, se je pošteno motil. Na drugi etapi, ki se je začela 28. oktobra in potekala med Santa Cruzom in krajem Saint Francois na Guadelupu v Francoskih Antilih, je po nekaj dneh plovbe vodil! Nato imel smolo z opremo, natančneje s kosnikom (penonom), kar je pomenilo, da skoraj cel dan ni mogel uporabljati genakerja in je zato jadral precej počasi in tako izgubil nekaj mest. Opremo je uspel popraviti in regato končal na 7. mestu. V drugi etapi je s povprečno hitrostjo 8,7 vozla prejadral 3039,9 nm. Za to je potreboval 14 dni, 14 ur, 53 minut in 8 sekund. Tokrat je za zmagovalcem etape zaostal nekaj manj kot 1 dan in 10 ur. V seštevku obeh etap je prejadral 4628,6 nm za kar je s povprečno hitrostjo 7,9 vozla potreboval dobrih 24 dni in pol. Zasedel je odlično 5. mesto, kar je najboljši slovenski prekooceanski jadralski rezultat! Upajmo, da je uspeh Uroša, ki ga je dosegel s pomočjo svoje kopenske ekipe in vremensko vetrovne napovedi Jureta Jermana šele začetek mnogih lepih rezultatov na oceanih. Kapo dol, pohorski viking!