E: info@jzs.si        T: 040 240 818

Toni Vodišek osmi na SP za formulo kite

Toni Vodišek osmi na SP za formulo kite

Danes so se v Hyeresu na svetovnem prvenstvu za formulo kite odvile samo ša polfinalne in finalne regate za najboljših deset, med katerimi je jadral tudi naš Toni Vodišek, ki svetovno prvenstvo končuje na osmem mestu.

Skozi cel teden svetovnega prvenstva je imel Toni težave z novim foilom, ki je ventiliral – vibriral v vodi, posledično je Toni v nekaj regatah padel, a je težave z opremo pred zadnjimi plovi uspešno odpravil, kar se je takoj poznalo tudi na rezultatih.

Toni je danes začel odlično in zmagal prvi polfinalni plov v svoji skupini. V drugem plovu je bil drugi, za Boschettijem, ki je s tem izenačil število zmag z Mazzelo. Oba jadralca sta pred tretjim plovom imela po dve zmagi in tretja zmaga za katerega koli od njiju bi pomenila napredovanje v finale, Toni pa bi ostal brez uvrstitve med najboljše štiri. Sledila je tretja, odločilna regata, v kateri je zmagal Axel Mazzela, Toni je v cilj prijadral kot drugi in Lorenzo Boschetti kot tretji. S tem je Axel Mazzela prijadral svojo tretjo zmago in se uvrsti v finale, za Tonija pa se je s tem nastop na tem svetovnem prvenstvu končal – na osmem mestu.

Toni Vodišek, ki je branil naslov svetovnega podprvaka 2023: “Svetovno prvenstvo formule kite je za nami, končal sem na osmem mestu. Zelo sem zadovoljen z rezultatom, istočasno pa tudi malo razočaran. Izkušnja tega tedna je bila nerealna in mislim, da me nič ne bi moglo bolje fizično in mentalno pripraviti in mi dati informacije, kaj je treba narediti za naprej, za olimpijske igre. Zadnja dva dneva sem pokazal, kaj znam in prišel na deseto mesto, danes v polfinalu sem jadral dobro, pridobil še dve mesti in končal na osmem mestu. V veliko čast mi je seveda zastopati našo Slovenijo, naše barve, na letošnji drugi največji tekmi leta, sedaj pa gremo skupaj na olimpijske igre dati vse od sebe.”

Naslov svetovnega prvaka je ubranil Singapurec Maximilian Maeder, podprvak je postal Italijan Riccardo Pianosi, bron pa je šel v roke Avstrijcu Valentinu Bontusu.

Več informacij in rezultati: https://www.formulakite.org/2024worlds

Dodatno pojasnilo glede točkovanja v polfinalnih plovih

Danes so bile najprej na sporedu polfinalne regate za osem jadralcev, predhodno uvrščenih na tretje do deseto mesto. Razdeljeni so bili v dve skupini po štiri in oba zmagovalca v teh dveh skupinah sta se uvrstila naprej v finale, kjer sta jih pričakala vodilni, Singapurec Max Maeder ter drugouvrščeni Italijan Riccardo Pianosi (ki v polfnalu nista jadrala). Zmago v svoji skupini v polfinalnih regatah so si jadralci prijadrali s tremi zmagami, ob tem ko so po eno oziroma dve zmagi s seboj iz kvalifikacijskih regat prinesli jadralci, uvrščeni na tretje do šesto mesto (tabela spodaj). Ker je Toni v polfinalne plove prijadral z desetega mesta, je bil njegov izkupiček predhodnih zmag nič, zato je moral za napredovanje v finale zmagati tri polfinalne regate od petih, prav tako pa je moral vse tri zmage osvojiti preden bi svojo prvo osvojil Axel Mazzela, ki je v polfinale od prej prinesel že dve zmagi, ali preden bi dvakrat zmagal Italijan Lorenzo Boschetti, ki je v polfinale prinesel eno zmago.

* predstavlja število prinešenih zmag v polfinalne plove; napredovanje v finale si zagotovi jadralec, ki prvi pride do treh zmag; to pomeni, da je moral npr. Axel Mazella v polfinalu zmagati samo še enkrat, Toni Vodišek pa trikrat, ob tem ko  bi moral Toni vse tri zmage osvojiti preden bi Mazzela osvojil svojo prvo, oziroma preden bi Boschetti osvoji dve.

Polfinale A
FRA Axel Mazzela (3. po kvalifikacijah) **
ITA Lorenzo Boschetti (6. po kvalifikacijah) *
BRA Bruno Lobo
SLO Toni Vodišek

Polfinale B
AUT Valentin Bontus (4. po kvalifikacijah) **
GER Jannis Maus (5. po kvalifikacijah) *
CRO Martin Dolenc
CYP Denis Taradin