E: info@jzs.si        T: 040 240 818

Podeljena priznanja za leto 2017 – Tina Mrak in Veronika Macarol jadralki leta

Podeljena priznanja za leto 2017 – Tina Mrak in Veronika Macarol jadralki leta

Najboljši jadralki leta 2017 sta Tina Mrak in Veronika Macarol, ki sta lani osvojili bron na svetovnem prvenstvu v Solunu v razredu 470, na podelitvi na ljubljanskem gradu je priznanje dobil tudi njun trener Tomaž Čopi. Tina Mrak in Veronika Macarol jadrata v olimpijskem dvosedu 470 in nas že vrsto let razveseljujeta z zmagovalnimi stopničkami in vrhunskimi dosežki. Sloveniji sta prijadrali že 3 medalje na evropskih prvenstvih, med njimi tudi eno zlato, medalje z evropskih in svetovnih pokalov, ob tem pa nanizali nekaj vrhunskih uvrstitev, med katerimi smo si gotovo najbolj zapomnili njuno jadranje na zadnjih poletnih olimpijskih igrah v Riu 2016, ko sta že jadrali v boju za olimpijske medalje ter na koncu končali na skupno šestem mestu po spektakularni zmagi v zadnji regati. V letu 2017 sta prijadrali svojo prvo medaljo na svetovnem prvenstvu in postali najboljši jadralki. Mrakova in Macarolova tudi letošnjega leta nista mogli bolje začeti, kot sta ga, saj sta zmagali na svetovnem pokalu v Miamiju. Njun glavni cilj sezone je nastop na svetovnem prvenstvu v Aarhusu, kjer se bodo delile prve norme za olimpijske igre 2020: “Na prejšnjih v Riu de Janeiru sva videli, da sva blizu medalj, da je ta cilj uresničljiv, sedaj pa sva že na višji ravni, kot sva bili tedaj, bolj stabilno jadrava,” sta povedali.

Najboljši slovenski jadralec vseh časov Vasilij Žbogar je podelil priznanja našim najboljšim mladincem:

V razredu optimist je bil najboljši jadralec Luka Zabukovec, najboljša jadralka Celestina Sabadin. Najboljša jadralka med mladinkami je Lin Pletikos, ki je pokazala izjemen napredek v razredu laser radial, ko se je na evropskem prvenstvu do zadnjega plova borila za odličja, a na koncu pristala na nehvaležnem, a še vedno odličnem 4. mestu. Najboljši jadralec med mladinci je Liam Orel, z odlično predstavo na svetovnem prvenstvu v razredu finn, kjer je med jadralci do 19. leta starosti osvojil bronasto medaljo. Najboljša mladinska posadka sta Rok Verderber in Klemen Semelbauer, ki sta bila srebrna na evropskem pokalu, na mladinskem svetovnem prvenstvu pa sta medaljo v razredu 29er že praktično držala v roki, a sta se morala na koncu zadovoljiti s četrtim mestom.

Priznanja za vrhunske dosežke v olimpijskih razredih je podelil Jure Orel, predsednik strokovnega sveta za vrhunski šport:

Priznanja za vrhunske dosežke v olimpijskih razredih je prejelo več jadralcev. Kim Pletikos je na svetovnem prvenstvu v razredu laser radial končala na 22. mestu, kar je najboljša slovenska uvrstitev v tem jadralnem razredu doslej. Žan Luka Zelko se je v razredu laser standard, ki je najštevilčnejši olimpijski jadralni razred, na svetovni lestvici povzpel do 46. mesta, na SP pa je zasedel 34. mesto. Posadka Peter Lin Janežič in Sebastian Prinčič sta v razredu 49er v Španiji na mednarodni regati na Palmi de Mallorci prišla do prve posamične zmage in nato še do prve skupne zmage, na svetovni lestvici pa sta bila 37.

Priznanja Sekcije za velike jadrnice in priznanja za vrhunske dosežke v neolimpijskih razredih je podelil David Bartol, član izvršnega odboda JZS in izvršnega odbora sekcije za velike jadrnice:

Priznanje za vrhunski dosežek v neolimpijskih razredih sta prejela Toni Vodišek, ki je že drugo leto zapored postal svetovni prvak v razredu formula kite do 18 let, ter hkrati zasedel četrto mesto do 21 let in šesto skupno, in pa Toni Vrščaj, ki je v preteklem letu v jadranju na deski Techno 293 Plus osvojil bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu. Priznanje Sekcije za velike jadrnice je za leto 2017 prejel Dejan Presen, ki je v enem najbolj konkurenčnih razredov osvojil 2. mesto na evropskem match race prvenstvu z ekipo Lumba Match Race Team, v kateri poleg njega jadrata še Miha Truden in Jure Jerkovič.

Veliko jadro JZS je prejel David Antončič za življenjsko delo na področju športa. Antončič se je ukvarjal z več športi, med drugim je bil slovenski reprezentant v streljanju z malokalibrsko puško, leta 1957 je bil mladinski državni reprezentant v nogometu ter v naslednjih letih igral v drugi jugoslovanski ligi. Leta 1963 je bil olimpijski kandidat v atletiki v teku na srednje proge. Zaradi poškodbe se je nato po letu 1965 v celoti posvetil jadranju. Bil je večkratni državni in republiški prvak v jadranju. Po končani jadralni karieri je bil trener v Jadralnem klubu Jadro in trener državnih reprezentanc. Že takoj se je vključil tudi v funkcionarsko delo v športu. Leta 1965 je bil imenovan za generalnega sekretarja Brodarske zveze Slovenije, ki se je kasneje preoblikovala v Jadralno zvezo Slovenije. Od leta 1980 do 1988 je bil predsednik strokovnega sveta in mladinski selektor Jadralne zveze Jugoslavije, po osamosvojitvi pa je med drugim opravljal naloge sekretarja, predsednika strokovnega sveta in več mandatov tudi člana izvršnih odborov JZS. Za svoje delo je prejel več visokih državnih, leta 2010 tudi Bloudkovo plaketo za življenjsko delo v športu.

“Tudi v letu 2017 so naše jadralke in jadralci v mladinskih, članskih in drugih jadralnih razredih posegali po najvišjih mestih in prinašali domov medalje z evropskih in svetovnih prvenstev ter se prebijali po lestvicah izjemno konkurenčnih razredov,” je na slovesni podelitvi priznanj poudaril predsednik Jadralne zveze Slovenije Aljoša Tomaž, ki je na podelil priznanja najboljšim jadralkam leta 2017 ter Veliko jadro JZS za življenjsko delo.

Prireditev smo sklenili s športnim pozdravom olimpijskim športnikom, ki se bodo od jutri naprej borili za najboljše uvrstitve na zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji, in pa seveda z zahvalo za podporo sponzorjem vrhunskega jadralnega športa, to so: glavni sponzor Luka Koper, zlati sponzor Telekom Slovenije, srebrni sponzorji Adriatic Slovenica, Energetika Ljubljana, NLB in Geoplini, posebej ob tem dogodku pa tudi družba KD Skladi in Klet Brda.