E: info@jzs.si        T: 040 240 818

SP Haag: Toni Vodišek svetovni podprvak razreda formula kite

SP Haag: Toni Vodišek svetovni podprvak razreda formula kite

Danes so bili v Haagu, na svetovnem prvenstvu olimpijskih razredov, na sporedu finalni plovi v formuli kite, ki so odločili o najboljši trojici. Po treh napetih plovih je Toni Vodišek osvojil drugo mesto ter naslov svetovnega podprvaka.

Že dopodne sta v polfinalu v svojih flotah zmagala Avstrijec Valentin Bontus ter Francoz Axel Mazella ter se s tem uvrstila v finale. S Tonijem Vodiškom ter Singapurcem Maximilianom Maederjem so sestavili finalno četverico. Toni je v finale prišel z dvema zmagama, Maximilian z eno, zmagovalca polfinalnih plovov pa brez zmag. Po pravilih skupna zmaga pripada tistemu, ki prvi zbere tri zmage – Toniju je torej manjkala samo še ena, Maximilianu pa dve. V prvi finalni regati je povedel Singapurec Maximilian Maeder, Toni je v cilj prijadral kot četrti. Po uvodnem plovu sta se Toni in Maximilian izenačila v številu zmag, oba sta imela po dve, in zmaga katerega od njiju v drugem finalnem plovu bi avtomatično pomenila tudi naslov svetovnega prvaka. V drugi regati je takoj po startu Avstrijec Valentin Bontus padel, pri obratu druge boje pa sta padla tudi Toni in takoj za njim še Maximilian Maeder. Vsi trije jadralci so se pobrali, plov je zmagal Francoz Axel Mazella, Toni je prijadral kot tretji. V naslednji regati je Toni lepo startal, in ko je bil 16-letni Singapurec Maximilian na zadnjem mestu v floti, ki je proti cilju brzela z okoli 20 vozli hitrosti, se je Toni odločil za menjavo kajta za večjega, zapustil je floto in odšel na obalo. Medtem pa je Maximilian Maeder prehitel oba tekmeca, in ko se je Toni vrnil na regatno polje, je Maximiliam ravno zaključil plov z zmago. S tem je prvi dosegel tri zmage ter naslov svetovnega prvaka. Toni Vodišek je potem, ko je včeraj Sloveniji prijadral olimpijsko vozovnico, danes osvojil še naslov svetovnega podprvaka. Na tretje mesto se je uvrstil Francoz Axel Mazella. 

Toni Vodišek je povedal: “Cel teden sem odlično jadral in zelo sem vesel svojega drugega mesta in srebrne medalje. Naslednje so olimpijske igre, na katere smo se tukaj kvalifcirali. Slovenija gre v formuli kite na olimpijske igre. S tem sem osvojil svoj cilj, ki je bil zagotovitev olimpijske norme za Slovenijo. Čestitke Maxu, odlično je opravil, cel teden je odlično jadral, zadnji dan malo manj, ampak vsi imamo boljše in slabše dneve. Ampak s končnim rezultatom smo zadovoljni in naredili smo, kar smo si zadali: se kvalificirali, se ne poškodovali, se veliko naučili in se zabavali. Se vidimo naslednje leto na olimpijskih igrah, kjer se bomo borili za zlato! Max, pazi se, prihajam!”

Športno je poraz priznal tudi tekmecu. “Res vsa čast za finalni dan. Izven vode je dober prijatelj, v vodi pa hud tekmec in lahko mu le čestitam. On je naredil vse, sam sem naredil nekaj manjših napak. Malce je bil spremenjen format regate, polje je bilo krajše, moja prednost na daljšem polju pa je prav hitrost. To je še povečalo pritisk in tudi starti niso bili najboljši. Imel sem dva manjša padca, kjer sem izgubil nekaj metrov,” Vodišek brez dlake na jeziku ni iskal razlogov za izgubo prvega mesta pri drugih.

Da je formula kite tudi tehnično-taktični šport, je povedal v nadaljevanju, saj je glede na vetrovne razmere menjal jadra različnih velikosti. “Veter je menjal jakost. Trikrat sem menjal jadro. Izbira bi bila lahko dobra, a ni se izšlo, saj sem ciljal na končno prvo mesto, a tudi drugo je velikanski uspeh.”

Najpomembnejša za Vodiška pa je olimpijska norma. “Zdaj mi te ni več treba loviti in lahko si bom vzel dva meseca premora, izpustil bom tudi evropsko prvenstvo. Ta odmor potrebujem, saj bodo igre na sporedu julija prihodnje leto, ko načrtujem najboljšo formo v življenju. Letošnje leto sem izkoristil tudi za test opreme, zdaj me čaka le še priprava in izgovorov ni.”

Seveda v pripravi na igre vse vendarle ne bo odvisno le od Vodiška. “Konkurenca je močna. Singapurec je sicer mlad, a fizično in psihično odrasel. Že lani je bil na SP drugi, ko sva imela hudo borbo. Zelo je presenetil tudi Avstrijec, ki je z nami dve leti, danes pa je bil v finalu in res kapo dol. Zanimivo pa bo spremljati tudi EP, saj sta Anglež in Poljak tukaj prikazala manj od pričakovanj.”

Kljub velikemu uspehu pa misli že odhajajo pred obalo Marseilla, kjer bodo olimpijske jadralske tekme in kjer se je Vodišek na zadnjih pripravah poškodoval. “Pripraviti se bo treba tudi na vreme. Razmere so tam lahko podobne našim, zaradi visokih gora pa zna biti tam veter nenapovedan. A ob sebi imam očeta Rajka za trenerja in na morju Avstralca Ryana Falka, ki mi pomagata z nasveti,” je še dejal eden slovenskih športnih junakov današnje sobote.

Glavni trener Rajko Vodišek dodaja: “Naporno je bilo, ampak veselo. Po lanskem svetovnem prvenstvu smo malo zašli z opremo, borili smo se do Palme, potem pa videli, da to ni to. Vmes smo izgubili šest mesecev priprav, ampak smo se vrnili do letošnjega Marseilla, kjer se je zgodila nesreča, Toni je imel pretres možganov. Eni so nam svetovali, da mora počivati en mesec, drugi, da mora počivati pol leta. Z zelo pridnim delom in rehabilitacijo na najvišjem možnem nivoju je v treh tednih “prišel k sebi”, prišel na to prvenstvo v pogojih, ki niso bili enostavni, tudi strah ga je bilo. Sestavljamo mozaik za naprej in ga dvigujemo na višji nivo, tudi z Ryanom smo zelo zadovoljni, potrebujemo pa še fizioterapevta, saj to ni hec. Kot bi bil Roglič na vuelti brez fizioterapevta in tega si ne moremo več privoščiti, saj so hitrosti prevelike in malenkostna preutrujenost lahko pomeni resno poškodbo. Toni je vesel, ekipa je vesela, zdaj nas čaka nekaj počitka, potem pa naredimo načrt za olimpijado, verjamem, da bomo dali vse znanje, ki ga imamo, da bomo prinesli, kar si želimo. Hvala in vse dobro, Slovenija!”

Danes so s svojimi nastopi zaključil tudi jadralci razreda ILCA, žal za Slovenijo brez osvojene olimpijske norme. Olimpijec Žan Luka Zelko kot naš najvišje uvrščeni jadralec prvenstvo zaključuje na 41. mestu. Mladinec Luka Zabukovec je bil 106. Med dekleti se je na 77. mesto uvrstila Lin Pletikos, mladinka Alenka Valenčič pa na 83. mesto.

Žan Luka Zelko je po svojem nastopu povedal: “Žal danes ni bil moj dan, ne morem reči, da sem razočaran, lahko pa rečem, da sem žalosten. Pripravljal sem se v redu, počutje je bilo odlično, in tudi s startom na levi strani kot prvi na pinu sem pokazal, da sem zrel za biti spredaj in med dobrimi, žal pa je veter res nepredvidljivo obrnil v desno, izgubil sem stik z najboljšimi in ostal v ozadju. Zmanjkalo je nekaj sreče, da bi lahko v prvem plovu pridobil nekaj mest v skupni razvrstitvi ter se potem v drugem plovu osredotočil na normo. A za naprej je treba gledati pozitivno, letošnja sezona je bila naporna in treba je narediti analizo in dober plan za naprej. Svetovno prvenstvo se nam začne že čez štiri mesece in daljšega časa za počitek ne bo, je pa treba zagotovo še dvigniti raven mojega jadranja, ne samo za osvojitev norme, ker mislim, da to ne bo problem, ampak da lahko tudi na olimpijadi posežem na višjih mestih, kar je cilj. Naprej gledam pozitivno in tudi trener je po mojem tokratnem nastopu povedal, da je bilo to moje letos najboljše jadranje in to je pomembno.”     

Naslednja priložnost za osvojitev olimpijske norme bo januarsko svetovno prvenstvo razreda ILCA 2024. 

S tem je svetovno prvenstvo olimpijskih razredov v Haagu za vse naše jadralce zaključeno.

Več informacij in rezultati: https://thehague2023.sailing.org/the-championships/ 

Tracking: https://worlds2023.sapsailing.com/gwt/Home.html#/event/:eventId=03b11a50-8446-43e9-878c-6cb60dc75715 

Video: https://thehague2023.sailing.org/how-to-follow/videos/

Fotografije: https://thehague2023.sailing.org/how-to-follow/photos/