E: info@jzs.si        T: 040 240 818

SP Haag, 4. dan – Toni Vodišek začel s tremi zmagami

SP Haag, 4. dan – Toni Vodišek začel s tremi zmagami

V Haagu, na svetovnem prvenstvu olimpijskih razredov, je danes v slovenskem taboru veselo, saj je aktualni evropski in svetovni prvak Toni Vodišek v formuli kite začel odlično. Od štirih regat je tri zmagal, zadnjo pa končal na tretjem mestu, in ta se mu zaenkrat briše. S tem je v skupnem seštevku na drugem mestu za Singapurcem Maximilianom Maederjem, ki je danes prav tako osvojil tri zmage, v zadnji pa je bil mesto pred Tonijem – jadralca sta sicer jadrala v različnih skupinah. Na tretjem mestu je po prvem dnevu Italijan Riccardo Pianosi.
Tonijev trener in oče Rajko Vodišek sporoča: “To je to za dober dan svetovnega prvenstva. Pred nami je še ogromno regat. Ostajamo zbrani – fokusirani, poskušamo postoriti vse, kar mislimo, da nam bi pomagalo. Hvala za pozitivne, dobre misli.”

Toniju in njegovi ekipi čestitamo za odličen začetek in želimo prav tako uspešno nadaljevanje!!

Jadralci razreda ILCA 7 so imeli danes nekoliko manj jadralske sreče, zato pa toliko več toka, ki jim je onemogočil že starte, zato niso zaključili niti enega plova. Kot poroča naš olimpijec Žan Luka Zelko, “bi na žalost lahko rekel, da nam je tok odplaknil regato. Bilo je premalo vetra za tako močan tok. Poskušali smo startati in narediti prvo regato, a enostavno ni šlo. Imeli smo okoli 60 metrov toka na minuto, točno s strani vetra in nas je samo odnašalo nazaj; še v regati, ki so jo prekinili deset minut po startu, smo bili le kakšnih 50 metrov od startne linije.” Na vprašanje, kaj to pomeni za nadaljevanje prvenstva, Žan pojasnjuje: “To pomeni, da ne bomo imeli dneva počitka in da bomo jadrali naslednje štiri dni v kosu. Pomembna bo regeneracija in dobre priprave za vsak dan posebej. Verjetno nas jutri čakajo trije plovi in tako bomo zaključili kvalifikacije s petimi, namesto s šestimi plovi, kot je bilo predvideno. To pomeni, da se nam bo en dodaten plov prenesel v finale, kar meni odgovarja, saj mislim, da se da v finalu narediti še več, ker nas je več skupaj, več dobrih in bodo večje razlike v točkah. Mislim, da je zame danes pozitiven dan, sem vesel in gremo dalje.”

Dekleta razreda ILCA 6 so danes uspela odjadrati po dve regati v vsaki skupini na regatnem polju z med 8 in 11 vozli vetra. Zelo dobro je jadrala Lin Pletikos, ki je prvo regato končala na 28. mestu, drugo pa na odličnem 8. mestu v skupini, s tem pa je močno izboljšala tudi skupni rezultat, sedaj je na 67. mestu. Tudi naša mladinka Alenka Valenčič je jadra veliko bolje kot včeraj, plova končala na 27. in 26. mestu, ter prav tako napredovala na 84. mesto.

S prvimi nastopi so danes začeli tudi jadralci v iQFOIL, v kateri nastopata Lina in Val Eržen. Dekleta žal niso uspela odvoziti nobene regate, fantje pa so odjadrali štiri. Val Eržen jih je končal na 29., 33., (39.) in 31. mestu in je po prvem dnevu na skupnem 78. mestu.
Igor Eržen: “Val je odpeljal štiri plove, pri Lini pa je ravno v njenem hitu zmanjkalo vetra in je bil prekinjen. Potem se ni več pobralo, šli smo čakat na obalo in po uri so končali za danes. Verjetno bodo jutri prve šle v vodo punce. Razmere danes so bile težke, kar je delalo preglavice tudi Valu.”

Težke razmere so bile tudi na polju 470, kjer jadrata naša mladinca Martin Fras in Mija Škerlavaj. Danes so odjadrali peto regato kvalifikacij v vetru med 8 in 11 vozli. Naša mladinca sta jo končala na 27. mestu v skupini, s tem pa sta zaenkrat na skupnem 61. mestu. Takole povzemata svoje dosedanje jadranje: “Z rezultatom nisva zadovoljna, saj regat nisva odjadrala, kot sva si želela. Največje težave sta nam povzročala močan tok in starti.”

Jutri se prvenstvo nadaljuje, ponovno bodo jadrali vsi naši jadralci. Upajmo na stabilnejše razmere in vsem želimo srečno, dober veter in uspešno jadranje! Vsem jadralcem in njihovim ekipam čestitamo za dosedanje uspešne nastope!

Več informacij in rezultati: https://thehague2023.sailing.org/the-championships/

Tracking: https://worlds2023.sapsailing.com/gwt/Home.html#/event/:eventId=03b11a50-8446-43e9-878c-6cb60dc75715

Video: https://thehague2023.sailing.org/how-to-follow/videos/

Fotografije: https://thehague2023.sailing.org/how-to-follow/photos/