E: info@jzs.si        T: 040 240 818

Slovenska jadralna liga

Slovenska jadralna liga

 

Druga regata iz ciklusa Slovenske Jadralne Lige v Izoli: po prvem dogodku, ki je potekal pred dvema tednoma, je kazalo, da bodo razlike precej velike, ob zaključku pa je krmar zmagovalne jadrnice napovedal, da se bodo razlike manjšale. Med glavnimi razlogi  je prav gotovo ta, da bodo posadke jadrnice že bolj spoznale, tako pa bo izginila tudi prednost match race posadk, ki so navajene hitre prilagoditve različnim jadrnicam.

Sončna sobota ter relativno močna burja s kratkim, visokim in nepravilnim valom je hitro pokazala, da krmarju vodilne posadke iz prvega dela take razmere ne ustrezajo. Že prve kvalifikacije so pokazale majhno razliko med vodilnima posadkama Eureke in Solarie. Zaradi napake Eureke je njena minimalna prednost izginila in Solaria je tako dobila prve kvalifikacije. Kot tretja se je v finale prebila še ekipa Playsail.

Druge kvalifikacije so imele dva plova. Oba je dobila dokaj gladko ekipa Youngstres JK Jadro. Precej težav je imela Aurora, ki sicer prejšnji dogodek sicer končala skupno druga, saj je prvi plov končala šele na četrtem mestu. V drugem je vendarle pokazala nekaj več in se uvrstila v finale. Pred njimi pa je presenetljivo končala Sky Mama.

V prvem plovu Finala A se je jasno pokazalo kako majhne so razlike. Prvi plov je tesno dobila ekipa Youngstres, ki je tokrat imela v posadki tudi olimpijca Karla Hmeljaka. Posadka je s krmarjem Liamom Orlom resnično delovala izredno dobro. Druga je bila Eureka, ki pa je pretila do samega cilja. Na tretjem je končala ekipa Playsail. Ostale ekipe so končale resnično blizu. Vse so končale v razponu pol minute za zmagovalcem.

Tako je bilo že skoraj jasno, da bodo Yongsters verjetni zmagovalci saj jim je za zmago zadostovalo že tretje mesto v zadnjem plovu.

V drugem finalnem plovu je Eureka slabo štartala, zaradi česar je bila primorana obrniti na desno stran polja, ki ni bila najboljša. Youngstersi so na levi prevzeli vodstvo in na prvi boji obrnili prvi. Sledili sta Solaria in Playsail. Eureka je bila šele četrta. V krmo se vrstni red ni bistveno spremenil. V naslednjo   stranico v veter pa sta najtežji dvoboj za tretje mesto vodili posadki Eureke in Playsaila, priključila pa se je tudi Aurora. Vse tri jadrnice so na zadnji boji obrnile tesno skupaj, medtem ko sta prvi dve, Youngsters in Solaria, že malce zadihali z okrog dvema dolžinama prednosti vsaka. Zadnja vožnja v krmo je bila prava vojna med jadrnicami, ki so se borile za tretje mesto. Vsak val in sunek vetra je štel. Vrstni red se je nekajkrat zamenjal. Jadrnice so končale v cilju popolnoma prekrite – med tretjo in peto ni bilo več kot 4m razlike. Najsrečnejša tretja je končala Playsail in najnesrečnejša peta Aurora. Vmes pa Eureka, za katero pa to ni bilo najhuje. Ob zadnjem obratu z vetrom mimo ciljne boje je namreč na jadrnici Eureka prišlo do poškodbe trimerja glavnega jadra, ki pa na srečo niso bile hujše, kot se je izkazalo po obisku bolnišnice.

Sledila sta še dva plova Finala B, kjer so se srečale posadke, ki se niso uvrstile v finale. Nekaj sonca je popestrilo čudovit pogled na regatne jadrnice s snežnimi alpskimi vrhovi v ozadju.

Skupno zmago je gladko in zasluženo odnesla ekipa Youngstres JK Jadro. Po precej srečnem razpletu je na drugem mestu končala Eureka JK Mipc s samo točko prednosti pred tretjo Solario (Pomorska Fakulteta) in četrto uvrščeno Playsail ŠD Gibanica. Tudi tokrat so ekipe odšle domov z lepimi občutki.

Vsekakor pa so bili vsi zadovoljni, da na Champions Leaugue odhajajo kar štiri slovenske posadke. Kvalifikacije za finale v St. Moritzu podo potekale v Portu Cervu in v St. Petersburgu. Na vsako od prizorišč bosta odpotovali po dve slovenski posadki.

Tekst in foto: JK Jadro Koper