E: info@jzs.si        T: 040 240 818

Sky sailing team tretjič zmagal na regati Jabuka

Sky sailing team tretjič zmagal na regati Jabuka

Slovenska posadka na jadrnici Cleansport One s skiperjem Marjanom Kočilo (JD Morska vidra) je absolutna zmagovalka 20. regate Jabuka, jadranske offshore klasike.

Regata s startom in ciljem pred Vodicami in obratom okrog vulkanskega otočka Jabuka, ki leži skoraj na sredini Jadrana, je letos potekala v pravih oceanskih pogojih. Videz je na področju starta varal, mirno morje in skoraj brezvetrje nista dala slutiti, kaj posadke čaka na odprtem morju. Seveda pa so vsi vedeli, da bo jadranje pravo “moško”. Tramontana, ki je v sunkih presegala 35 vozlov, v noči pred regato pa tudi 50, je zorala morje z valovi visokimi preko tri metre. Posadke so bičale tudi občasne nevihte, ki so s točo in močnimi sunki vetra še otežile njihovo delo. Razmere so pustile kar nekaj posledic na jadralcih in opremi. Od 118 jadrnic jih je 89 regato končalo, ostale so zaradi različnih razlogov odstopile. Veseli dejstvo, da razen slabosti med jadralci ni bilo poškodb.

Znova je na regati nastopilo veliko slovenskih posadk. Šampioni pod taktirko Marjana Kočile so upravičili vlogo favorita, nenazadnje so bile razmere pisane na kožo njihovi jadrnici, za dobrih 90 nm dolgo regato so potrebovali 9 ur, 21 minut in 49 sekund ter za dobre 4 minute in pol premagali edine resne konkurente, češko ekipo na jadrnici Toto Travel Tutta Trieste. Med množico slovenskih udeležencev velja izpostaviti še tri posadke. Na deseto mesto generalne konkurence se je uvrstila jadrnica Taia2 & White Goose (Goran Djordjevič, JK Loka Timing). Absolutna zmagovalka iz leta 2019 je s tem osvojila tudi 5. mesto v razredu ORC1, v open razredu G9 pa 3. V razredu Seascape 27 je jadrnica Republika Palma de Coco s krmarjem Marjanom Gorcem (JK Porta) zmagala. Prav tako je v svojem razredu G5 zmagala posadka iz JD Mariborčanka s skiperjem Matjažem Strdinom na jadrnici Silhuette. Ostale slovenske posadke so nastopale manj uspešno, nekatere so tudi odstopile.

Spletna stran regate: https://www.regata-jabuka.com/index.php/en/