E: info@jzs.si        T: 040 240 818

Riedl Aerospace zmagovalka Martinove regate

Riedl Aerospace zmagovalka Martinove regate

Na tradicionalni Martinovi regati 2023 za velike jadrnice, v organizaciji JK Skipper Maribor, s startom 11. 11. ob 11 uri in 11 minut pred Fieso, je nastopilo 19 jadrnic iz treh držav. Sedemnajstim slovenskim jadrnicam sta se pridružili še po ena iz Avstrije in Italije.

Rahla jutranja burjica je ob startnem signalu že izgubljala svojo moč in kmalu skoraj ponehala. Jadrnice so se podale najprej proti vetru do obračalne boje pred rtičem Ronek. Vodeča Riedl Aerospace je potrebovala za ta del proge dolg vsega dve milji celo uro. Medtem ko so vodeči obračali okrog prve oznake so se najpočasnejše jadrnice od startne linije oddaljile komaj nekaj sto metrov.

V krasnem sončnem dnevu, veter jadralcem ni bil ravno naklonjen. Posledično se je regatni odbor odločil regato skrajšati ob oceanografski boji, kamor je pot vodila jadralce od rtiča Ronek.

Vsega 5 navtičnih milj dolgo progo je prva prejadrala Riedl Aerospace ki jo je krmaril Alan Mahne Kalin. Do cilja je potrebovala 1 uro 52 minut in 53 sekund. Z zaostankom 3 minute in 3 sekunde ji je sledila Adriatic Europa z Dušanom Puhom za krmilom. Tretja je v cilj, z zaostankom 50 minut in 49 sekund, prijadrala Aria, ki je je poveljeval Marko Potisek. Aria je hkrati zmagala v najmanjšem razredu C.

V razredu C sta Arii sledili Lepa (Marko Kavčič) na 5. mestu absolutno in Palada (Emil Jerkovič) na 8. mestu absolutno.

V razredu B je bila najhitrejša jadrnica Joy z Vladimirjem Borštnarjem, ki je ciljno črto prečkala kot četrta med vsemi udeleženkami. Sledili sta ji Solaria z Luco Babnikom (6. mesto absolutno) in Daphne s Francetom Miheličem (7. mesto absolutno).

V največjem razredu A je že omenjenima Riedl Aerospace in Adriatic Europa sledila na tretjem mestu italijanska jadrnica Take Five s krmarjem Giorgiom Favarettom.

Kot zadnja, petnajsta jadrnica, je ciljno črto 3 minute čez četrto uro popoldan prečkala jadrnica Cherry, ki jo je krmaril Žan Dobnik. Štiri jadrnice so Martinovemu brezvetrju priznale premoč in odstopile.

Po končani regati je v baru JK Burja v prijetnem vzdušju potekalo še malo martinovanje in podelitev nagrad. Pokale sta podelila predsednik JK Skipper Maribor Matjaž Meško in predstavnik Sekcije za velike jadrnice pri JZS Emil Jerkovič.

Z Martinovo regato se je zaključil tudi letošnji Pokal Slovenske Obale in s tem regatna sezona 2023.