E: info@jzs.si        T: 040 240 818

Prvo jadro Maribora

Prvo jadro Maribora

Minuli vikend je na Bresterniškem jezeru, akumulaciji reke Drave pri Mariboru, potekala tradicionalna regata Prvo jadro Maribora.

Brodarsko društvo Sidro je tekmovanje organiziralo za najmlajše v jadrnicah razreda Optimist in za združeno kategorijo vseh ostalih sodobnih in starodobnih jadrnic primernih za plovbo po Dravi. Tako so laserji, 470-tke, olimpic jole, fireballi in finni tekmovali po sistemu preračunanega časa Portsmouth Yardstick.

Sobota je minila v ravno pravšnjem vetru, da so tudi najmlajši “optimisti”, ki so komaj zaključili malo šolo jadranja, brez težav odjadrali oba posamezna plova. Žal pa nedelja ni postregla z vetrom in tako so se otroci iz treh jadralnih društev, domačega, ptujske Drave in izolskega Olimpica zabavali s plavanjem v sladki vodi in spoznavanjem starodobnih jadrnic, na katerih se je pred več kot 70 leti začelo jadranje na Dravi. Tekmovalci v kategoriji Portsmouth Yardstick pa so s podmladkom z veseljem delili zgodbe izpred let.

Po dveh dneh prijetnega druženja so pokrovitelji BD Sidra poskrbeli, da je vseh 15 nastopajočih optimistov domov prineslo polno vrečo sladkarij in komplet barvic. Najboljši v obeh tekmovalnih kategorijah so prejeli diplome in pokale, prvi v razredu Portsmouth Yardstick, Lovro Pogačar, ki je jadral v laserju 4.7 (Ilca 4) pa še naziv “Prvo jadro Maribora 2022”. Zaradi dobre organizacije in gostoljubja BD Sidra so vsi nastopajoči obljubili, da bodo na Dravi znova zajadrali na naslednji regati spomladi drugo leto.

Rezultati:

Optimist: 1. mesto; Ivo Kancler, BD Ranca, 2. mesto; Mia Pogačar, BD Sidro, 3. mesto; Mihael Zobec, JK Olimpic

Portsmouth Yardstick: 1, mesto; Lovro Pogačar, BD Sidro (Laser 4.7 / Ilca 4), 2. mesto; Bruno Nežmah, BD Sidro (Olimpic Jolla), 3. mesto; Miran Krivec in Nejc Mužina, JD Mariborčanka (470)