E: info@jzs.si        T: 040 240 818

Na odprtem EP za 420 v Portorožu zaključene kvalifikacije

Na odprtem EP za 420 v Portorožu zaključene kvalifikacije

V Portorožu so se na odprtem evropskem prvenstvu za razred 420 včeraj zaključile kvalifikacije. Dan je minil v znamenju jugozahodnika, ki je pihal z jakostjo okoli 15 vozlov in s sunki do 18. Med prvim plovom je bilo vetra sicer nekoliko manj, a se je nato kmalu ojačal. Vodja regate Bojan Gale je regatni polji pomaknil dlje od obale, kjer so bili pogoji idealni za izpeljavo dveh plovov v ženski in U17 kategoriji, moške in mešane posadke pa so imele priložnost nadoknaditi še včerajšnji drugi plov, ki ga zaradi premalo vetra niso uspele odjadrati. 

Danes se začenjajo finalni plovi, predvidena sta dva plova. Vreme je sončno, južni veter pa naj bi tekom dneva obrnil na maestral. 

Najboljša slovenska mešana posadka Ana Planinšič in Teo Gerželj je pred finalnimi plovi na 13. mestu in na drugem v Mix kategoriji. Jaka Valjavec in Vid Dobrinja sta 38., na 52. mestu sta Rok Kovačič in Lara Božič, Jean Jakob Veznaver in Anton Rejec sta 66., Miran Guštin in Ela Žagar sta na 95. mestu, Peter Koprivec in Rodion Krantov pa na 100. mestu. Slovenska ženska posadka Roža Sabadin in Riana Arinova kvalifikacije končuje na 37. mestu. Martin Marušič in Neli Gulič v U17 sta na 70. mestu.

Mitja Mikulin: “Včeraj smo končali kvalifikacije, naredli smo tri plove po jugu in za nami je še en zahteven dan. Upal sem, da bomo imeli tri posadke v zlati skupini, Roka in Laro, Jaka in Vida ter Ano in Tea; žal se Roku in Lari ni šlo, težave sta imela na startih in tudi v regati se jima taktično ni izšlo po načrtih, kar je škoda. Jaka in Vid sta imela veliko možnost priti v zlato skupino, a sta se v drugem plovu žal zvrnila, potem obrnila barko in končala 19., kar pomeni, da bi se sicer z lahkoto tudi ta plov uvrstila med peterico. Žal sta za eno mesto izpadla iz zlate skupine. Ana in Teo sta trenutno na tretjem mestu v mix kategoriji, kjer se medalje podeljujejo posebej, in druga Evropejca, saj je med tremi tudi ena ameriška ekipa. Danes je nov dan, napovedan je jugo. V kategoriji žensk se Roža in Rijana nista uvrstili v zlato skupino, v U17 pa imamo posadko, ki je komaj začela jadrati in od njih ne moremo veliko pričakovati.”

Več informacij in rezultati: https://2024europeans.420sailing.org/en/default/races/race