E: info@jzs.si        T: 040 240 818

Lini Eržen bron na evropskem mladinskem prvenstvu iQFoil

Lini Eržen bron na evropskem mladinskem prvenstvu iQFoil

Čestitke Lini Eržen za odličen nastop in bron na evropskem mladinskem prvenstvu za iQFoil, Valu Erženu za zelo dobro 15. mesto v starejši konkurenci ter celi ekipi za ta zaslužen uspeh!

Danes se je v francoskem Brestu končalo mladinsko evropsko prvenstvo za iQFoil, na katem sta v konkurenci 44 deklet in 100 fantov nastopila tudi Lina in Val Eržen. Oba sta jadrala odlično; Lina prvenstvo zaključuje z osvojenim bronom, Val pa je v svoji konkurenci premagal starejše in bolj izkušene jadralce in končal na zelo dobrem 15. mestu.

Razmere so bile težke, bilo je vetrovno in hladno, z vetrom tudi preko 30 vozlov, in naša mlada jadralca sta dokazala, da znata in si upata odjadrati tudi v tako zahtevnih razmerah. V eni od regat v močnem vetru je Lina končala kot druga, ob tem ko so cilj dosegle samo tri jadralke, vse ostale so zaradi premočnega vetra odstopile.

Igor Eržen je takrat sporočil: “Včeraj smo imeli orkanski veter in ostali smo brez odvoženih regat. Za danes je bila podobna napoved, zjutraj za odtenek šibkejša, zato smo začeli zgodaj. Veter je hitro jačal in uspeli smo odvoziti tri plove. Ekstremen veter (+30 vozlov) je pokazal, kdo si upa ali zna in Lina in Val sta bila med njimi, saj sta odvozila odlično. Val je že s tem, da je danes startal v zlati skupini, dosegel veliko, vse tri vožnje pa je končal med deset, najboljšo celo na petem mestu. Lini gre vsak dan bolje in vse pohvale za danes! Najboljšo vožnjo je končala na 2. mestu!”

Dobre vožnje skozi celo prvenstvo, kar deset regat je zaključila med prvo peterico, je bilo dovolj za osvojitev evropskega mladinskega brona.

Val Eržen je jadral v zlati skupini ter prvenstvo končuje na odličnem 15. mestu. Igor Eržen je navdušeno povedal: “Val Eržen top 15. na evropskem mladinskem prvenstvu (U19)! Kot najmlajši v skupini je prehitel 85 tekmovalcev in to pove vse. Noro dobre vožnje, veliko srce, to je Val Eržen.”

Po uspešno zaključenem prvenstvu je družina Eržen že srečno doma in Igor Eržen je takole strnil svoje vtise:

“Ekipa je srečno prispela domov in zdaj je pravi čas za kratek povzetek zadnjih dveh tekmovanj v letošnji sezoni. Osredotočil se bom na mladinsko evropsko prvenstvo, ki nam je prineslo največ.
Lina je vseskozi držala zlato sredino deseterice, ki je varna razdalja, tudi če se ti pred borbo za medalje zgodi kakšen kiks.
No njej se ni in je zadnji dan, ko je bil na vrsti boj za medalje, pokazala briljantne vožnje, ki so ji na koncu prinesle bronasto kolajno! Moram poudariti, da je bila skupina desetih najboljših deklet izredno težka in da je bilo možno vse.
Val Eržen je z svojimi vožnjami pokazal ogromen napredek in se zasluženo uvrstil med 15 najboljših v Evropi. Poudariti je treba, da je bil Val daleč najmlajši v skupini U19.
Za cilj na prvenstvu si je postavil, da se za zadnji dan tekmovanja uvrsti v skupino desetih najboljših in se vključi v boj za medalje.
Moram povedati, da je bil Val predzadnji dan rednega dela tekme zelo blizu svojega cilja, saj je zasedal 11. mesto in točko zaostajal za desetim. Zadnji dan se je vozil maraton, ki šteje za dve regati in Vala je doletelo najslabše možno, saj je zataknil stisnjen kup trave, ki ni in ni hotel pasti s foila. Medtem, ko se je mučil s travo, je zgubil brzino in skoraj vsi so mu ušli in jih ni mogel več dohiteti. Sanj o tem, da bi Slovenija imela dva finalista, je bilo konec. Padel je na 17. mesto, ki ga je potem z dvema odličnima vožnjama izboljšal še za dve in pristal na končnem 15. mestu, kar pa je seveda super, super rezultat!
Še povabilo za konec: sprejem za naša dva junaka bo v Kopru, in sicer nekje med 21. in 28. novembrom, točen datum bo objavljen naknadno. Vabljeni!”

Še enkrat iskrene čestitke Lini, Valu, Igorju in celi ekipi za ta velik uspeh!

Spletna stran: https://iqfoilyouthjuniorclass.org/2022iqyjeuropeans/