E: info@jzs.si        T: 040 240 818

Lina Eržen in Luka Zabukovec srebrna na mladinskem svetovnem prvenstvu v Braziliji

Lina Eržen in Luka Zabukovec srebrna na mladinskem svetovnem prvenstvu v Braziliji

Z velikim veseljem poročamo o izjemnem uspehu mladih slovenskih jadralcev, ki se s svetovnih mladinskih prvenstev 2023 Youth Sailing World Championships vračajo s kar dvema srebrnima medaljama. V razredu ILCA 6 je srebro osvojil Luka Zabukovec, med dekleti v iQFoil pa Lina Eržen. Njen brat Val Eržen je le za las zgrešil stopničke in končuje na 4. mestu.

V brazilskem Búziosu so se ta teden odvijala mladinska svetovna prvenstva 2023 Youth Sailing World Championships za razrede iQFoil, ILCA 6, 420, nacra 15, 29er in formula kite, na katerih je v konkurenci preko 400 mladih jadralcev iz 61 držav nastopilo tudi 12 slovenskih. Skozi celo prvenstvo so jadral dobro in se uvrščali med najboljše, uvrstitev vsaj polovice naše ekipe med najboljših deset v svojih razredih pa je bil tudi eden od glavnih ciljev prvenstva, ki so ga ne le dosegli, ampak s kar dvema medaljama celo presegli.

Ostali naši so se uvrstili takole: Alenka Valenčič, ki je prav tako jadrala v razredu ILCA, prvenstvo končuje na 12. mestu.
V razredu 420 sta Ana Planinšič in Lara Božič odjadrali za skupno 14. mesto, Teo Gerželj in Rok Kovačič pa sta bila na koncu 19.
V razredu 29er sta Alja Petrič in Tarin Pečar za las zgrešili deseterico in končali na 11. mestu, Svit Dujmovič Šterpin in Maj Petrič pa na skupnem končnem 24. mestu.

Našo mlado ekipo so spremljali vodja odprave Sandi Dekleva ter Matija Čok in Igor Eržen.

Luka Zabukovec, ILCA 6: “Dal sem vse od sebe. Kljub današnjemu slabšemu startu sem verjel, da lahko nadoknadim zamujeno. Potrudil sem se 110% in uspel zadržati srebrno medaljo! Zelo sem zadovoljen s tem prvenstvom!”

Lina Eržen: “Neverjetno, izpolnila sva sanje z Valom in se skupaj povzpela na vrh. Celo leto je bilo že parkat blizu medalje, sedaj jo končno imamo!! Brez besed, hvala vsem za pomoč in podporo!”

Vodja odprave Sandi Dekleva: “Za nami je zelo težko prvenstvo, na katerem so naši jadralci jadrali odlično. Prvenstvo so v začetku zaznamovali šibkejši vetrovi, v zadnjih dveh dneh pa močan veter in zelo vroče brazilsko poletje. Nemalo tekmovalcev je imelo zaradi močnega sonca manjše težave s počutjem. K sreči so se pri zdravju naši tekmovalci odlično izkazali. Vse pohvale Lini Eržen (iQFoil) in Luki Zabukovcu (ILCA 6) za dve novi srebrni medalji za slovensko jadranje. Vse pohvale tudi Valu Eržen (iQFoil) za odlično 4. mesto in tudi vsem drugim, ki so dosegli rezultat nekaj mest čez deseterico.
Med drugim se lahko pohvalimo, da je ekipa dosegla odličen ekipni rezultat in smo skupno na 8. mestu**, kar nas postavlja ob bok vsem svetovnim jadralnim velesilam. Izjemno sem ponosen na vse naše tekmovalce in trenerje, ki so z odliko izpeljali World Sailing Youth 2023 prvenstvo v Búziosu!”

Več informacij in rezultati: https://worldsailingywc.org/competition/

Fotografije: osebni arhivi ter HeusiAction