E: info@jzs.si        T: 040 240 818

Krpani uspešno začeli finalno serijo Zlatega pokala SSL

Krpani uspešno začeli finalno serijo Zlatega pokala SSL

Na španskem otoku Gran Canaria se je začela finalna serija zlatega pokala SSL, kamor se je ekipa SSL Team Slovenija kvalificirala lani v Švici. S katerimi nasprotniki se bo ekipa Krpanov pomerila v prvem krogu, je določil žreb in ta je slovenski ekipi namenil posadke Tahitija, Bolgarije in Peruja. V Las Palmasu se bo v finalnem delu zlatega pokala med 10. novembrom in 3. decembrom merilo 40 držav. Ekipe jadrajo na 14-metrskih monotipih SSL47, posadke pa štejejo od 8 do 10 članov.

V uvodnem plovu je slovenska ekipa Krpanov zasedla drugo mesto. Za zmagovalci s Tahitija so zaostali 13 sekund. Jadralce je na regatnem polju pred Las Palmason pričakalo toplo vreme ter srednje močan veter, ki je pihal z jakostjo 10 do 12 vozlov. Prva skupina, v kateri je bila tudi Slovenija, se je izza startne linije pognala okoli poldneva. Tahitijci in Bolgari so krenili na levo stran polja, Peru je takoj po startu odstopil zaradi okvare opreme, medtem ko so slovenski Krpani obrnili desno. Taktična poteza jih je privedla na 2. mesto, za “Črne Perle” s Tahitija, kjer so se slovenski predstavniki obdržali do prihoda v cilj.

Moštvo Krpanov vodi kapetan Vasilij Žbogar, ob njem je krmar Igor Lah, glavno jadro upravlja Tomaž Čopi, za optimalne nastavitve prednjih jader sta zadolžena Mitja Margon in Mitja Beltram, Tina Mrak je jadralka ob jamboru, nekdanji veslač Jani Klemenčič vrti vitle, Vid Jeranko ima imel vlogo dvižničarja, mladi Gašper Strahovnik pa je na premcu.

Tekmovalni program predvideva skupno 25 dni flotnega jadranja v štirih krogih. Sklopi regat od 1/32 finala do 1/4 finala bodo trajali po pet dni, medtem ko bosta polfinale in finale potekala en dan. Na regatnem poligonu bodo tekmovali v skupinah po štiri, nakar bosta po vsaki zaključeni etapi v naslednji krog napredovali najboljši dve.

“Zelo se veselimo začetka regat, čeprav vemo, da bomo morali biti zelo zbrani, kajti nismo imeli nobenega treninga, zato bomo morali od prvega dne jadrati brez napak. Ker bomo nastopili v enaki sestavi, kot smo tekmovali v kvalifikacijah, sem prepričan, da bomo z nekoliko zgodnejšim izplutjem v petek in hitro vajo vseh manevrov pred startom kmalu uigrani,” je ob odhodu dejal kapetan Vasilij Žbogar.

Španija, Velika Britanija, Danska, Nemčija, Nizozemska, Nova Zelandija, Avstralija in Italija so kot vodilne na svetovni jakostni lestvici že uvrščene v četrt finale, Združene države Amerike, Argentina, Poljska, Brazilija, Švica, Norveška, Švedska in Francija imajo po istem ključu zagotovljen nastop v osmini finala, Avstrija, Brunei, Finska, Madžarska, Hrvaška, Izrael, Kanada in Japonska se bodo v igro vključile nekoliko prej, v šestnajstini finala.

V skoraj mesec dni trajajočem finalu bo izpeljanih skupno 66 regat, med nastopajočimi pa bo kar 27 dobitnikov olimpijskih odličij, številni svetovni prvaki, zmagovalci slovite dirke okoli sveta The Ocean Race, udeleženci Pokala Amerike in imena z zvezdniškim statusom kot so Robert Scheidt, Ian Williams ter Vasco Vascotto.

Premierna izvedba zlatega pokala SSL Gold Cup je organizirana po zgledu nogometne Lige prvakov, njen cilj pa je ugotoviti, katera država ima najboljšo jadralsko ekipo, pri čemer uvrstitev ni odvisna od finančnih zmožnosti posamezne nacije. Zato bo tekmovanje potekalo na enakih jadrnicah, ki jih priskrbi organizator, predhodno pa je bilo sodelujočim zagotovljeno tudi enako število dni treninga, ki ga je udeležencem omogočil SAF – fundacija jadralskih športnikov s sedežem v Švici.

Tekmovanje ima pri svetovni jadralski organizaciji World Sailing od leta 2017 status posebnega dogodka in bo enako kot znamenita oceanska regata The Ocean Race ter Pokal Amerke organiziran vsaka štiri leta.

Povzeto po https://www.facebook.com/SSLTeamSlovenia, kjer lahko spremljate tudi aktualno dogajanje.