E: info@jzs.si        T: 040 240 818

Jadralski Krpani opravili prvi uradni trening v Švici

Jadralski Krpani opravili prvi uradni trening v Švici

Slovenska jadralska ekipa Krpani je v Švici na Neuchatelskem jezeru opravila prvi uradni trening na jadrnicah SSL47 s ciljem priprave na testno regato oktobra in nastop na Zlatem pokalu SSL, s katerim bo prihodnje leto junija po zgledu svetovnega nogometnega prvenstva podeljen naslov najboljše jadralske države na svetu.

Tokrat so se imeli priložnost pomeriti z ekipami Poljske, Bermude, ter Antigue in Barbude, že prvi uradni trening pa je pokazal, da bo borba na valovih slikovitih švicarskih jezer v zlatem pokalu presegala jadralske razredne meje in poskušala najti pravo razmerje moči, znanja, izkušenj in predvsem timskega duha. Na trening regatah so se namreč znašli z zelo izkušenimi jadralci in zmagovalci najprestižnejših regat, kot so kapetan SSL ekipe Antigua in Barbuda Shannon Falcone, ki ga že 20 let spremljamo v ekipah Pokala Amerike in čezoceanskih dirk Ocean Race, ali mlada Emily Nigel, ki je vodila ekipo Bermuda in je na krov prav tako prinesla svoje izkušnje iz čezoceanskih dirk, regat Sail GP in Redbull mladinskega Pokala Amerike. Poljsko ekipo je vodil Mateusz Kusznierewicz, dobitnih dveh olimpijskih medalj v razredu finn, slovensko ekipo pa je na prvi trening popeljal vodja ekipe Vasilij Žbogar, dobitnik treh olimpijskih odličij v razredih laser in finn.

Za sestavo ekip so sicer pravila povsem jasno določena in so za vse države enaka. Vsaka ekipa bo uradno štela 11 članov, od tega devet članov posadke in tri menjave. Vodjo, ali v nogometnem žargonu kapetana, je imenoval Svet Zlatega pokala SSL in to je postal Vasilij Žbogar, od preostalih 10 članov jih jih bo pet določenih na podlagi lestvice SSL, pet pa jih izbere vodja. Skladno s terminskim načrtom, sta bila kot najboljša med krmarji po SSL lestvici doslej v ekipo že povabljena Tina Mrak in Igor Lah, prvega uradnega treninga pa so se poleg njiju udeležili še Peter PodunavacMitja Beltram, Jani Klemenčič, Veronika Macarol in Gašper Strahovnik.

» Trening je bil neverjetna izkušnja. Opazno smo napredovali iz ure v uro in že drugi dan videli, da smo lahko v ospredju. Nekateri še nimajo takšnih izkušenj, a smo zadnji dan že pokazali, da se lahko borimo z najboljšimi. Tina in Veronika, ki sta se pravkar vrnili z olimpijskih iger Tokio 2020, sta se že za prvič odlično odrezali in prelili svoje bogato jadralsko znanje v nove izkušnje, prav tako komaj 18-letni Gašper, ki se je izkazal na premcu. Cilj tega treninga je bil spoznanje z jadrnico, okoljem in vremenskimi razmerami na Neuchatelskem jezeru v Grandsonu. Jadrnice SSL47 so slovenskim jadralcem kar dobro znane, saj so to predelane jadrnice razreda RC44, v katerem imamo Slovenci zelo uspešne jadralce. Tokrat niso mogli biti z nami vsi izkušenejši člani, sem pa zelo vesel, da so svoje bogate izkušnje na krovu delili Podunavac, Beltram in Klemenčič ter da se nam je pridružil trenutno vodilni krmar razreda RC44, Igor Lah, večkratni svetovni prvak, ki se giblje na vrhu lestvice RC 44 že vse od leta 2008, ko je začel tekmovati v tem jadralnem razredu. Imamo vse vzvode, da pokažemo, kaj je slovensko jadranje v svetovnem merilu in sem pripričan, da bomo to tudi uspeli,« je povedal vodja slovenske ekipe Vasilij Žbogar. 

Testna regata bo na Neuchatelskem jezeru med 11. in 17. oktobrom 2021, na njej pa se bo slovenska ekipa pomerila z ekipami Avstrije, Danske, Poljske, Peruja, Srbije, Španije in Švedske.

Fotografije: Uroš Kekuš Kleva

Igor Lah, Peter Podunavac in Vasilij Žbogar
Veronika Macarol
Tina Mrak
Mitja Beltram
Jani Klemenčič
Gašper Strahovnik