E: info@jzs.si        T: 040 240 818

Jadralec leta 2021 in priznanja 2020

Jadralec leta 2021 in priznanja 2020

»Vrhunski nastopi slovenskih reprezentanc so vrnili optimizem v naš šport – spremljali smo olimpijsko borbo za medalje z vrhunskimi uvrstitvami, mladinske medalje s svetovnih in evropskih prvenstev pa so nam prinesle najboljše leto v zgodovini jadralne zveze, tako da nekaj gotovo delamo dobro,« je uvodoma povedal predsednik Jadralne zveze Slovenije Samo Lozej, ki je v slavnostni Boljkovi sobi Hale Tivoli v Ljubljani najboljšim jadralkam in jadralcem izročil plakete in priznanja za dosežke preteklega leta. 

Tina Mrak in Veronika Macarol sta kot najboljši jadralki leta 2021 ostali na damskem prestolu jadranja po odličnem nastopu na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer sta se v razredu 470 čisto na koncu borili za medaljo in končali na odličnem 5. mestu, s tem pa sta tudi sklenili skupno, a nikakor ne vsaka svojo, tekmovalno pot. 

Tina Mrak bo kot krmarka še naprej jadrala v razredu 470, a sedaj s flokistom Jakobom Božičem, saj so v tem razredu v olimpijski kategoriji predvidene le še mešane posadke. Čez mesec dni bomo že lahko spremljali njun prvi skupni nastop na otvoritveni regati sezone v konkurenci olimpijskih razredov, na tradicionalnem pokalu prinecse Sofije na španski Majorki. 

Veronika Macarol Macarolova še ni sprejela dokončne odločitve “bo pa še ostala v jadranju”. Obe sta sicer vključeni še v slovensko posadko Krpani, ki se bo sredi leta merila na prvem zlatem pokalu v Švici.

Tina Mrak in Veronika Macarol sta skupaj jadrali že od mladinskih let, na profesionalnem nivoju pa sta se združili leta 2013 in že takoj začeli osvajati zmagovalne stopničke. Skupaj sta odjadrali dobrih devet let v dveh olimpijskih ciklih, dva krat postali evropski prvakinji (Bourgas 2018 in Aarhus 2015) in bili dvakrat bronasti na stari celini (Mallorca 2016 in Atene 2014), s svetovnega prvenstva v Solunu 2017 pa sta prinesli bronasto medaljo. V njuni skupni zbirki ni zasijalo le olimpijsko odličje, ostala pa bosta dva vrhunska olimpijska rezultata – na olimpijskih igrah Rio 2016 sta končali na odličnem 6. mestu, Tokio 2020 pa sta zaključili na 5. mestu, čeprav sta se vse do zadnjega borili za medaljo. Zaradi svojih dosežkov sta bili po izboru športnih novinarjev najboljša slovenska športna ekipa leta 2018, v panožni zvezi pa sta bili v vseh letih skupnih nastopov razglašeni za najboljši jadralki leta.

Med moškimi si je naziv jadralec leta 2021 s prebojem na prvo mesto razreda formula kite na jakostni lestvici svetovne jadralske organizacije World Sailing prislužil Toni Vodišek, novi olimpijski razred pa bomo pod petimi krogi prvič spremljali v Parizu 2024. 

Vodišek, ki je že leta v vrhu svetovnega kajtanja, ima pa tudi srebrno medaljo z Olimpijskih iger mladih v Buenos Airesu 2018.

Prvnotno je bil v tem razredu načrtovan nastop v obliki mešane moško-ženske posadke, nato pa je po izpadu razreda jadrnice s kobilico še ena medalja pripadla razredu formula kite, tako bosta moška in ženska konkurenca za OI Pariz 2024 ločeni. 

Za leto 2021 so v članskih kategorijah podelili še dve priznanji za vrhunske dosežke. Žan Luka Zelko je vrhunski dosežek vpisal z nastopom na olimpijskih igrah v razredu ILCA 7, Nik Pletikos pa ga je prejel za zlato medaljo na svetovnem prvenstvu razreda ILCA 6, ki v moški konkurenci sicer ni olimpijski.  

MLADINCI PRIJADRALI NAJBOLJŠE REZULTATE V ZGODOVINI JZS

Kar šest medalj so v prehodnih in novih olimpijskih razredih z evropskih in svetovnih prvenstev v letu 2021 prijadrali mladinci. Najboljša jadralka med mladinkami je postala komaj 17 letna, eksplozivna in zelo nadarjena Lina Eržen, ki je v novem olimpijskem razredu iQFoil na evropskem prvenstvu v konkurenci do 19 let osvojila srebrno medaljo, na svetovnem prvenstvu v neolimpijski disciplini freestyle pa zlato. Najboljši jadralec med mladinci je 15 letni Luka Zabukovec, ki je postal evropski podprvak v razredu ILCA 4 in dodal srebro v razredu ILCA 6 na mladinskem svetovnem prvenstvu World Sailing. Alja Petrič inKatja Filipič sta postali najboljša mladinska posadka s tem, ko sta osvojili bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu razreda 29er v konkurenci do 17 let, nato pa ta izid še utrdili na mladinskem svetovnem prvenstvu World Sailing, kjer sta še enkrat stali na zmagovalnih stopničkah na tretjem mestu med najboljšimi na svetu. 

Panožna zveza podeljuje tudi priznanja za vrhunske dosežke, ki so svetilnik nadaljnjim uspehom. Za odlične uvrstitve na mladinskem svetovnem prvenstvu World Sailing so jih prejeli tudi Alenka Valenčič za 7. mesto razreda ILCA 6 in posadka razreda 420 v kateri jadrata Martin Fras in Mija Škerlavaj za 9. mesto. 

Mladi jadralci so tako poskrbeli za najboljši mladinski izid v zgodovini Jadralne zveze Slovenije. S svojimi uspehi so postavili Slovenijo na 11. mesto med vsemi reprezentancami na svetu na mladinskem svetovnem prvenstvu svetovne jadralske organizacije World Sailing. 

Priznanja vsako leto prejmejo tudi najmlajši, ki tekmovalno pot začnejo v razredu optimist. Najboljša jadralca razreda optimist 2021 sta postala Tarin Pečar med deklicami in Rok Kovačič med dečki. 

Eno redkih mednarodnih tekmovanj v jadranju v letu 2020, ki ga je zaznamovala pandemija koronavirusa, je bilo izvedeno prav v Portorožu v organizaciji Jadralnega kluba Pirat. Zaradi neomajne volje organizatorja, njihove odgovornosti in organizacijske odličnosti, jim je tik pred ponovnim zaprtjem države v zelo zahtevnih pogojih skozi šivankino uho uspelo uspešno izpeljati evropsko prvenstvo razreda optimist ob občudovanju celotne mednaordne jadralske skupnosti. Predsednik kluba Mitja Margon je zato prevzel posebno priznanje panožne zveze za odlično organizacijo tekmovanja v letu 2020, priznanje za uspešen nastop pa sta prejela še Liza Levandovska in Mark Rodica, ki sta se na tem evropskem prvenstvu uvrstila najbolje med slovenskimi predstavniki deklic in dečkov.

PRIZNANJE SEKCIJE ZA VELIKE JADRNICE – BRANKO BRČIN

Samostojna Sekcija za velike jadrnice, ki deluje pod okriljem Jadralne zveze Slovenije, vsako leto imenuje prejemnika nagrade na področju velikih jadrnic. Letos so se odločili počastiti uspehe slovenskih jadralcev, dosežene v tujih posadkah, kot je to stalnica denimo v košarki, kolesarstvu ali hokeju. Za uspehe v letu 2021 je tako priznanje prejel Branko Brčin iz Jadralnega kluba Pirat, ki že dolga leta nastopa v tujih posadkah, najpogosteje kot taktik. Po številnih uspehih v razredih Melges 20, Melges 24 in ORC, je letos je v Istanbulu kot krmar na estonski jadrnici Sugar postal evropski prvak v razredu ORC sportboats ter v Portorožu na britanski jadrnici Gill Race Team evropski podprvak v razredu Melges 24. Plaketo mu je podelil predsednik sekcije Igor Orlov.

VELIKO JADRO – JANKO KOSMINA

Veliko jadro za življenjsko delo v jadranju podeljuje izvršni odbor jadralne zveze, ki je letos odločil, da ga prejme Janko Kosmina, priznanje pa je v njegovem imenu prevzel sin Mitja. 

Janko Kosmina je postavil temelje jadralnih uspehov s prvim prebojnim rezultatom na olimpijskih igrah v Rimu 1960, ko sta v posadki s krmarjem Mariom Fafangelom osvojila izjemno 8. mesto. Ta rezultat je ostal nepremagan celih 44 let, vse do prve olimpijske medalje v jadranju, bron Vasilija Žbogarja v Atenah leta 2004, ki jo je dočakal za krmilom panožne zveze. 

Bil je med ustanovitelji Jadralnega kluba JADRO Koper leta 1951 in med redkimi Slovenci, ki so se v tistih časih, ko je bil Koper formalno še del svobodnega tržaškega ozemlja – cona B, lotili jadranja in sodelovali po regatah v Istri in Kvarnerju. Po tekmovalni karieri je bil več let predsednik domačega kluba v Kopru in več mandatov predsednik Jadralne zveze Jugoslavije. Po osamosvojitvi Slovenije je bil član prvega Izvršnega odbora OKS v prelomnem letu 1991, nato pa je 21. februarja 1998 je prevzel vajeti Jadralne zveze Slovenije in jo vodil do 17. junija 2006.

Janko Kosmina je v 90ih letih prejšnjega stoletja je v Slovenijo pripeljal jadralsko dvobojevanje (match racing) ter tudi prvo slovensko maksi jadrnico. Gaia Legend postala edina jadrnica pod slovensko zastavo, ki je zmagala tri zaporedne Barcolane, pod njegovo rojstno vasjo.

Jadranju je zapisal srce, svojo ljubezen pa prelil na Slovenske ljubitelje športa in jadranja, na sokrajane v Kopru in klubske sodelavce, svoje potomce in na novo generacijo olimpijskih jadralcev, ki so tudi z njegovo pomočjo sanjali in dosanjali svoje uspehe. 

NOVA ERA JADRALNEGA ŠPORTA ZA PARIZ 2024

Prihajajoče poletne olimpijske igre Pariz 2024 za jadralni šport prinašajo bistveno spremembo za olimpijski dvojec 470, v katerem smo vse od leta 1988 spremljali moško in žensko konukrenco posebej, odslej pa bodo lahko nastopale le še mešane moško-ženske posadke. Prav tako nam prinašajo kar dva nova olimpijska razreda, ki ju zaznamujejo hitrost, deska in foil – formula kite in jadraje na deski iQFOiL.

»S podelitvijo priznanj smo še simbolično sklenili olimpijski cikel Tokio 2020 ter postavili nov svetilnik v Parizu 2024, ki nam sveti z možnostjo za naslednjo jadralno medaljo. Imamo odlične člane, imamo najboljše pogoje za delo doslej, imamo trenerje, jadralni center, reprezentance in imamo najboljše mladinske rezultate doslej. V Parizu si želimo nastopiti v vsaj štirih jadralnih razredih – že tradicionano v razredih laser, v ženskem ILCA 6 in moškem ILCA 7, v katerem imamo tudi prvič člansko reprezentanco, ki skupaj trenirajo. Vsekakor bomo budno spremljali novo mešano posadko razreda 470, v novem olimpijskem razredu formula kite imamo favorita. Hkrati pa bomo še naprej uspešno razvijali izjemne mlade potenciale v dvosedih in enosedih ter v novem-razredu jadranja na deski iQFOiL, da zgradimo močne reprezentance za prihodnja leta,« je ob zaključku povedal predsednik Lozej. Poudaril je še, da so na zvezi uspeli prekrmariti težko obdobje pandemije s stabilno sponzorsko bazo – tako generalni sponzor ostaja Luka Koper, zlata sponzorja Telekom Slovenije in Energetika Ljubljana, srebrna Zavarovalnica Generali in Geoplin ter sponzorji Elektro Ljubljana, BTC, KPMG Ljubljana… Da se bo jadralna zveza še uspešneje razvijala, pa so zagotovili z uspešno kandidaturo za sredstva Ministrstva za javno upravo iz Sklada za NVO na področju digitalne preobrazbe in pridobivanja digitalnih kompetenc, s čimer bodo bistveno poenostavili postopke upravljanja, olajšali vodenje dogodkov jadralnih regat in tudi omogočili pregledne evidence trenažnega procesa.