E: info@jzs.si        T: 040 240 818

Generali drugi na Lošinjski regati

Generali drugi na Lošinjski regati

Na 41. regati lošinjskih olimpijcev za velike jadrnice je nastopilo kar osem slovenskih jadrnic.

Oba dneva regate, v soboto in nedeljo, je prevladoval šibek veter. Prvi dan je bil na sporedu 18 nm dolg navigacijski plov s startom pred luko Mali Lošinj, okrog boj pred Suskom in Čikatom ter ciljem v sami luki. Start ob 11. uri je bil izpeljan v popolnem brezvetrju, prve sape maestrala so se jadralcev usmilile šele po slabi uri. Najhitrejše jadrnice so potrebovale še nekoliko več časa za uvodni dve milji regate – do izhoda iz malološinjskega zaliva. V nadaljevanju plova se je razvil najmočnejši veter obeh dni, ki pa ni presegel 10 vozlov.

Nedeljska plova sta bila dolžine 10 nm v obliki palice, dva kroga med bojo pred Malim Lošinjem in bojo v zalivu Kovčanja. Start prvega je bil ob 10. uri, pihljal je šibek burin, ki je počasi jenjal in do skrajšanja regate sredi drugega kroga in cilja ob boji v zalivu Kovčanja v celoti ugasnil. Kasneje ga je nadomestil prihajajoči maestral, a ta več kot polovici flote ni pomagal, da bi plov končala v 2 uri in 30 minut dolgi časovni omejitvi. Drugi nedeljski oziroma tretji plov celotne regate je bil hitrejši, maestral je pihal med 6 in 8 vozli.

V absolutni konkurenci je najboljšo slovensko uvrstitev dosegla jadrnica Generali s krmarjem Samom Žvanom (JD Mariborčanka), ki je osvojila drugo mesto. Tokrat je bila premočna posadka na reški jadrnici Molo Longo Tutta Trieste Rajka Kujunđića. Generali jih je sicer premagal v zadnjem plovu. Slovenske jadrnice so si sledile v naslednjem vrstnem redu absolutne razvrstitve: 5. mesto Taia2 & White Goose (Goran Djordjevič, JK Loka Timing), 9. mesto Athena Pirnar (Igor Orlov, JK Nasa), 14. mesto Frenč kis (Olimpio Peruško, Oropila NK), 15. mesto Karpo (Matic Vrečko, JK Loka Timing), 17. mesto Mimi Aldebaran (Goran Bartolič, JK Izola), 18. mesto Ošpica (Franci Petek, ŠD Ošpica), 20. mesto Felicitas (Janez Zajc, JK Loka Timing), 22. mesto Jammin (Ladi Živic, JK Delfin).

Celotni rezultati po velikostnih skupinah in posameznih plovih so objavljeni na spletni strani regate: https://www.racingrulesofsailing.org/documents/7030/event

Foto galerija regate, sobota: https://photos.google.com/share/AF1QipPJnQb3FnnZGomAxMIz8nPBX1SLR_HPGRIOtRSqrDIkU1nH_UoZauXtO3WEozTc_w?key=TUxtN1U3b0oyN0ZSZWtLdno2UWNnZzVLVGhzLXZn

Foto: FB JK Jugo Mali Lošinj, Boris Klier