E: info@jzs.si        T: 040 240 818

Elaya prva na regati 1000 otokov

Elaya prva na regati 1000 otokov

Na 9. regati 1000 otokov, ki tradicionalno poteka med hrvaško Reko in črnogorskim Tivatom je zmagala slovenska posadka krmarja Dušana Ušeničnika na jadrnici Elaya. Med enotrupnimi jadrnicami je nastopilo 5, med večtrupci pa 3 plovila.

Ena najzahtevnejših regat za velike jadrnice v Jadranskem morju, ki poteka v dveh etapah, je letos minila v prevladi dveh slovenskih posadk. Na prvi etapi s startom v nedeljo, 18. septembra, za valobranom reškega pristanišča in ciljem pred marino Porto Montenegro v črnogorskem Tivatu, je jadralce pričakala bonaca, ki se je kasneje razvila v jugo, ki je pihal s hitrostjo vse do 30 vozlov. Po dobrih 50 urah jadranja je v cilj prijadrala Elaya, ki ji je poveljeval Dušan Ušeničnik iz JK Loka Timing. To je zadoščalo za prevzem vodstva po sistemu korigiranega izračuna časa ORC, ki na tej regati velja za izračun uvrstitev. Na drugo mesto se je uvrstil Maks Vrečko, prav tako iz JK Loka Timing s posadko na jadrnici Karpo. Tretje mesto je pripadlo hrvaški posadki Berislava Vranića na jadrnici Damaco.

Po startu povratne etape v četrtek, 22. septembra, se stanje na regatnem polju ni veliko spremenilo. Ko so bile jadrnice v soboto v cilju je ORC sistem izračunal enake uvrstitve. Tako je končni vrstni red enak vrstnemu redu obeh posameznih etap: 1. mesto – Elaya, Dušan Ušeničnik, JK Loka Timing Škofja Loka; 2. mesto – Karpo, Maks Vrečko, JK Loka Timing Škofja Loka; 3. mesto – Damaco, Berislav Vranić, JK Galeb Kostrena.

Med večtrupnimi jadrnicami ni bilo slovenskih udeležencev, zmagal je avstrijski trimaran Sayg l., ki ga je krmaril Andreas Hofmaier.

Več o regati na spletni strani organizatorja http://www.scor.hr/regate/2022/tir.htm