E: info@jzs.si        T: 040 240 818

Dva dni pred koncem polovica naše ekipe med desetericami

Dva dni pred koncem polovica naše ekipe med desetericami

V brazilskem Búziosu se ta teden odvijajo mladinska svetovna prvenstva 2023 Youth Sailing World Championships za razrede iQFoil, ILCA 6, 420, nacra 15, 29er in formula kite, na katerih nastopa tudi 12 mladih slovenskih jadralcev. Držijo se dobro in polovica naše ekipe je dva dni pred koncem uvrščena med najboljših deset, kar je bil tudi eden od ciljev prvenstev.

S prizorišča se nam je danes zgodaj zjutraj javil vodja odprave Sandi Dekleva: “Za nami so prvi trije dnevi tekmovanj. Vse regate do sedaj so bile izpeljane v šibkejših vetrovih. Najmočnejši veter je bil včeraj, ko so refuli dosegli celo zmernih 14 vozlov vetra.
Kljub dejstvu, da je bilo vse dni pred Búziosom malo vetra, so naši tekmovalci večinoma jadrali odlično. Predvsem so zelo uspešni tekmovalci na deski in v enosedih. Val Eržen je trenutno na 5. mestu in Lina Eržen na 7. mestu v tekmovalnem razredu iQFoil. Odlično sta se v danih pogojih znašla tudi tekmovalca v razredu ILCA, Luka Zabukovec je na 5. mestu in Alenka Valenčič na 6.mestu.
Za odtenek slabši sta obe ženski posalki v dvosedih. Alja Petrič in Tarin Pečar zasedata 9. mesto v razredu 29er, medtem ko sta Ana Planinšič in Lara Božič na trenutnem 13. mestu v razredu 420.
Moški dvojici razreda 29er v sestavi Svit Dujmovič Šterpin in Maj Petrič nikakor ne steče. Še edino do sedaj res dobro odjadrano regato sta bila diskvalificirana zaradi prezgodnjega starta. Skupno zasedata skromno 28. mesto, medtem ko je dvojec razreda 420 v sestavi Rok Kovačič in Teo Gerželj na trenutnem 19. mestu.
Od predvidenega močnejšega SV na prizorišču do sedaj o tem vetru še ni bilo sledu. Manjšo okrepitev pa pričakujemo danes in na zadnji tekmovalni dan. Pred nami je še zadnja tretjina plovov, v katere vstopamo z optimizmom.”

Pred jadralci sta še dva jadralna dneva, jutri popoldne pa tudi razglasitev najboljših.

Več informacij in rezultati: https://worldsailingywc.org/competition/