E: info@jzs.si        T: 040 240 818

Danes uradna otvoritev 2023 Youth Sailing World Championships

Danes uradna otvoritev 2023 Youth Sailing World Championships

Danes se z uradno otvoritvijo v brazilskem Búziosu začenjajo mladinska svetovna prvenstva 2023 Youth Sailing World Championships za razrede iQFoil, ILCA 6, 420, nacra 15, 29er in formula kite. Preko 400 mladih jadralcev prihaja iz kar 61 držav, potegovali pa se bodo za enajst naslovov mladinskih svetovnih prvakov.

V močni konkurenci najboljših mladih jadralcev na svetu se bo za čim višje uvrstitve potegovalo tudi 12 slovenskih:

v razredu IQFoil Lina Eržen in Val Eržen

v razredu ILCA 6 Alenka Valenčič in Luka Zabukovec

v razredu 420 Ana Planinšič in Lara Božič ter Teo Gerželj in Rok Kovačič

v razredu 29er Alja Petrič in Tarin Pečar ter Svit Dujmovič Šterpin in Maj Petrič.

Vsi naši jadralci jadrajo v kategoriji U19, spremljajo pa jih vodja odprave Sandi Dekleva ter Matija Čok in Igor Eržen.

Sandi Dekleva je pred odhodom povedal: “Prvenstva se udeležujemo z visokimi pričakovanji. Močnejši veter na prizorišču ugaja večini reprezentantov. Vemo, da so vsi tekmovalci dobro pripravljeni in visoko motivirani za zadnji nastop v letošnji sezoni. Nekaj tekmovalcev iz ekipe se je v preteklih letih tudi že udeležilo World Sailing Youth prvenstev, kar bo zanje sigurno manjša prednost pred ostalo konkurenco, ki se prvenstva udeležuje prvič. Reprezentantje bodo nastopali v osmih kategorijah. Z rezultatskimi cilji bom bolj previden. Računam pa na vsaj šest uvrstitev v prvo deseterico.”

Luko Zabukovca omenjajo tudi na uradni spletni strani kot “edinega nosilca kolajne iz preteklih mladinskih svetovnih prvenstev v ILCA 6.”

Slovenska ekipa se je na pot odpravila že 6. decembra, da je imela dovolj časa za hitro spoznavanje regatnega polja. Sandi Dekleva: “Včeraj je bil prvi uradni dan prvenstva in takoj zjutraj smo prevzeli tekmovalno opremo. Tekmovalci so si jo dodatno personalizirali in vse pripravili za prve treninge. Oddelalo se bo še dodatna dva trening dneva. 11. decembra pa se začne s prvimi tekmovalnim dnem.”

Regate se bodo odvijale na treh regatnih poljih, prvi startni signal pa jadralce čaka v ponedeljek, 11. decembra. Prvenstva se bodo z zadnjimi regatami in slovesno podelitvijo končala v petek, 15. decembra.

Ta velik jadralski dogodek bodo izkoristili tudi za osveščanje mladih o trajnostnem razvoju z željo, da bi ga izpeljali kot karbonsko nevtralnega. World Sailing se je povezal z brazilsko jadralno zvezo CBVela ter predstavil iniciativo, da bi z namenom ponovnega pogozdovanja regije okoli São Paola za vsakega sodujočega jadralca posadili vsaj eno drevo, ideja pa vključuje tudi čiščenje vsaj tisoč kosov odpadkov ter informiranje mladih jadralcev skozi vodnik “Follow the Wind, Protect the Sea”.

Naši ekipi želimo dober veter, veliko uspeha in prijetne dni na vodi!

Video napovednik prvenstva si lahko ogledate na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=boa_F4Nhb_I

Več informacij in rezultati: https://worldsailingywc.org/competition/