E: info@jzs.si        T: 040 240 818

Brata Podunavac državna prvaka dvočlanskih posadk v ORC razredu

Brata Podunavac državna prvaka dvočlanskih posadk v ORC razredu

Prvo ORC odprto državno prvenstvo za dvočlanske posadke na velikih jadrnicah je potekalo minuli konec tedna v Piranskem zalivu. Pod okriljem Jadralne zveze Slovenije sta ga organizirala Navtični klub Merkur Idrija in Wada iz Ajdovščine.

Prvi plov smo izvedli v petek s štartom pri piranski punti ob 19. uri. Jadralci so se spopadli s skoraj tri ure trajajočo nočno plovbo v močni burji in ob visokih valovih, ki so žal terjali svoj davek, saj je nekaj jadrnic moralo odstopiti. Zaradi neugodne vremenske napovedi so organizatorji namesto sprva načrtovanega plova, ki naj bi potekal vzdolž Istre do svetilnika Sv. Ivan na Pučini in nato nazaj mimo Linjana do Portoroža, izvedli krajši plov ob slovenski obali. Burja je precej pred napovedjo z začetnih 15 vozlov zrasla na preko 25 vozlov in poskrbela za visoke valove ter posledično za obilico jadralskih težav. Med jadrnicami, krajšimi od 9,5 metra, je zmago v kategorijah ORC in OPEN osvojila jadrnica Palada iz ŠD Gibanica (posadka: Emil in Jure Jerkovič). V kategoriji nad 9,5 metra sta največ spretnosti pokazali jadrnica Joy iz JK Pirat v kategoriji OPEN (posadka: Vladimir Borštnar in Bojan Gale) ter jadrnica Mary S iz JK Portorož, ki je zmagala v kategoriji ORC (posadka: Peter in Goran Podunavac).

Drugi plov je bil – zaradi močne tramontane preko celotnega dne – izveden šele v soboto ob 21:30. Jasno vreme, zmerni veter in polna luna so postregli s popolno naravno kuliso. Prve jadrnice so v pojemajočem vetru ciljno črto prečkale v nedeljo zjutraj po več kot 5 urah plovbe. Med jadrnicami, krajšimi od 9,5 metra, se je na 1. mesto v obeh kategorijah ponovno zavihtela jadrnica Palada iz ŠD Gibanica (posadka Emil in Jure Jerkovič) in tako potrdila zmago v skupnem seštevku obeh disciplin. Med jadrnicami nad 9,5 metra je v kategoriji OPEN zmagala jadrnica Glenfield iz NK Merkur Idrija (posadka: Andrej Jereb in Jernej Drofenik), ki je v tej kategoriji dosegla prvo mesto tudi v skupnem seštevku. V kategoriji ORC open je v drugem plovu in v skupnem seštevku zmagala posadka jadrnice Mary S (Peter in Goran Podunavac) iz JK Portorož. Brata Peter in Goran Podunavac sta tako osvojila prvi naslov državnih prvakov v kategoriji ORC za dvočlanske posadke na jadrnicah nad 9,5 m dolžine, medtem ko zaradi premajhnega števila udeleženih jadrnic v kategoriji do 9,5 m naslova državnega prvaka organizatorji niso mogli podeliti.   

Podrobnejši rezultati: https://www.racingrulesofsailing.org/documents/7199/event

Navdušeni in polni vtisov jadralci že načrtujejo nadaljnje izzive v dvočlanskem jadranju. Prva priložnost se naslednjo pomlad ponuja v italijanskih Caorlah, kjer bo potekalo ORC doublehanded evropsko prvenstvo v sklopu regate Duecento.

Tekst in foto: Navtični klub Merkur Idrija in JD Wada Ajdovščina.