E: info@jzs.si        T: 040 240 818

Ana Planinšič in Teo Gerželj evropska podprvaka v 420 Mixed

Ana Planinšič in Teo Gerželj evropska podprvaka v 420 Mixed

V Portorožu se je danes zaključilo odprto evropsko prvenstvo za 420, na katerem je sodelovalo 243 posadk iz 22 držav, med njimi tudi sedem slovenskih posadk. Regatni dogodek, ki se je začel že konec junija z ogrevalno regato “420 Warm-up Regatta”, je v šestih dneh prvenstva ponudil za vsakogar nekaj. Lažje posadke so najbolje izkoristile dneve s šibko termiko, medtem ko so se nekoliko težje razveselile dveh dni južnega vetra, ki je pihal z močjo do 20 vozlov. 

Zadnji regatni dan se je začel s čakanjem na maestral, ki se je stabiliziral okoli ene ure popoldne. Najprej so zajadrale vse zlate skupine – ženska, U17 in kot zadnja še moška in mešana flota – vsaka od njih je opravila po en plov, potem pa je veter ugasnil in preprečil izvedbo še zadnje regate. Po 11 odjadranih plovih smo tako lahko razglasili najboljše evropske jadralce in z veseljem poročamo, da sta v mešani floti domača, Piratova jadralca Ana Planinšič in Teo Gerželj osvojila drugo mesto, srebrno kolajno in naslov evropskih podprvakov v mešani kategoriji. 

Trener Mitja Mikulin: “Prvenstvo je za nami, na koncu sta Ana in Teo zadržala svoje mesto in končala kot 11. skupno, deveta Evropejca ter druga v kategoriji Mixed. S tem rezultatom smo lahko zadovoljni, tudi 9. mesto overall je v med toliko posadkami zelo dobro. Za ostale si pa želimo, da se v zlato skupino uvrstijo zdaj v Grčiji. Čez tri dni startamo na Gardsko jezero, kjer imamo ISAF svetovno prvenstvo, posadke tam ne bodo mešane, ampak bosta Rok in Teo jadrala skupaj in Ana in Lara skupaj v ženski konkurenci, tako da moramo narediti nekaj treningov v nemešani postavi, potem pa se morajo spet nazaj prilagoditi na mešane ekipe, saj jih v Grčiji čaka mladinsko evropsko prvenstvo. Čaka nas še dolgo poletje in dali bomo vse od sebe.”

Jaka Valjavec in Vid Dobrinja prvenstvo končujeta na 39. mestu, Rok Kovačič in Lara Božič sta 47., Jean Jakob Veznaver in Anton Rejec 62., Miran Gustin in Toni Rebec sta 99., Peter Koprivec in Rodion Krantov pa 105. Roža Sabadin in Riana Arinova prvenstvo končujeta na 38. mestu. Slovenska posadka v kategoriji U 17 sta Martin Marušič in Neli Gulič sta prijadrala na 70. mestu. 

Vodja regatega odbora Bojan Gale: “Zadnji regatni dan evropskega prvenstva 420 je bil najbolj naporen in že po vremenski napovedi smo vedeli, da bo težko izpeljati kakšno regato. Uspelo nam je izpeljati po eno regato na obeh regatnih poljih v šibkem vetru okoli  5,5-7 vozlov. Ko smo želeli začeti z drugim plovom, najprej za zlato floto, kjer je bolj pomembno imeti več regat in izkoristiti ves razpoložljivi čas, je veter obrnil v desno. Preverili smo, kaj se dogaja, in ugotovili, da je bilo na slovenskem Krasu in nad Tržaško okolico nekaj neviht, ki so ošibile veter. Takrat smo imeli do časovne omejitve na voljo še uro in pol, zato je bila pravilna odločitev, da smo počakali do konca, saj so bile vse regate pomembne. Nevihte v notranjosti so se počasi umikale, veter pa se je vrnil šele 15 minut pred “time limitom”. Da bi se ustalil, bi trajalo nadaljnjih 10-15 minut, kar bi nas popeljalo preko časovne omejitve. Mislim, da smo opravili 11 lepih regat za vse flote. Upam, da so jadralci, trenerji, predstavniki razreda in vsi sodelujoči zadovoljni in jim želim takšne ali še boljše pogoje tudi na naslednjih regatah. Vsem jadralcem in trenerjem želim lepo jadralsko sezono in upam, da se vidimo na naslednjem prvenstvu!«

Mitja Margon: “Po napornih dveh tednih lahko z zadovoljstvom ugotovim, da smo, tudi po čestitkah in izjavah udeležencev, izpeljali enega najboljših prvenstev v zadnjih desetih letih, kar nam je v posebno čast in je plod neumornega dela in truda več kot sedemdesetih prostovoljcev se to ne bi moglo zgoditi, tako da čestitke in zahvala prav vsem. Hvala tudi sponzorjem in partnerjem, ki pomagajo in verjamejo v to, kar v Piratu delamo, medalja naših jadralcev je pa sploh češnjica na tortici. Težko je opisat čustva, ampak mislim, da je to največji dogodek, ki ga je JK Pirat do danes izpeljal in je tudi odličen test za svetovno prvenstvo optimistov, ki nas čaka ob istem času drugo leto. Mislim, da se je končno tudi okolica zbudila in zavedla, kaj Pirat pomeni za to občino in nenazadnje Slovenijo. S ponosom se lahko ozremo na pretekla dva tedna in še z večjo motivacijo v prihodnost. 

Več informacij in rezultati: https://2024europeans.420sailing.org/en/default/races/race