E: info@jzs.si        T: 040 240 818

Dve medalji na mladinskem svetovnem jadralnem prvenstvu

Dve medalji na mladinskem svetovnem jadralnem prvenstvu

V Omanu smo ta teden spremljali mladinsko jadralno svetovno prvenstvo svetovne jadralske organizacije World Sailing, na katerem je države v vsakem razredu zastopala le po ena, najboljša posadka v starosti med 12 in 19 let. Štirje slovenski nastopi prinašajo kar dve medalji, prav vse slovenske posadke se domov vračajo z uvrstitvami med najboljših deset. 

V razredu ILCA 6, nekdanjem laser radial, je v moški konkurenci srerbno medaljo osvojil naš državni prvak in mladinski evropski podprvak U16 razreda ILCA 4, Luka Zabukovec; sedaj je postal tudi svetovni podprvak. V razredu 29er sta v ženski konkurenci bron osvojili Alja Petrič in Katja Filipič, ki sta bili letos bronasti tudi na svetovnem prvenstvu v konkurenci U17 tega razreda. 

Oldično 7. mesto je v ženski konkurenci osvojila zmagovalka regate za svetovni pokal v tem razredu v Hyeresu, Alenka Valenčič, ki je tudi aktualna absolutna državna prvakinja v tem razredu, v razredu 420 pa sta 9. mesto v kategoriji moških in mešanih posadk osvojila Martin Fras in Mija Škerlavaj. 

Slovenski predstavniki so na tem svetovnem prvenstvu prikazali napredek vsak dan, vse do zadnjega dne. Posadka Petrič – Filipič je na 3. mesto v razredu 29er prijadrala že na polovici prvenstva in ga uspešno ubranila do zadnjega, medtem ko se je Luka Zabukovec v razredu ILCA 6 prav zadnji dan z izvrstnim jadranjem in zmago v zadnji regati zavihtel s četrtega na drugo mesto in osvojil izjemno srebno medaljo. To je bila še pika na i izjemno uspešne slovenske udeležbe na mladinskem svetovnem prvenstvu, kjer so vse štiri slovenske posadke končale med najboljših deset. Vodja odprave Matija Čok s trenerjema Sandijem Deklevo in Jakobom Božičem so nadvse ponosni na ta dosežek mladih slovenskih jadralcev.

Svetovno mladinsko jadralno prvenstvo v organizaciji – rezultati:

SREBRNA MEDALJA: 2. mesto Luka Zabukovec – ILCA 6 fantje

BRONASTA MEDALJA 3. mesto Alja Petric in Katja Filipič – 29er

7. mesto Alenka Valenčič – ILCA 6 dekleta

9. mesto Martin Fras in Mija Škerlavaj – razred 420 fantje in mešane posadke  

Vsi rezultati: https://www.worldsailingywc.org/results/